Sci/Tech

Roboti kuvari spremaju večeru umjesto vas (VIDEO)

Ako se užasavate i od same pomisli na spremanje porodične večere za slavu, Novu godinu ili Božić, onda definitivno nijeste sami.

BBC na srpskomIzvor

Ali za praznike sada postoji nova alternativa - uzmite robotskog kuvara da vam spremi sve.

Veliki broj tehnoloških firmi sada je počelo da pravi robote koji mogu da skuvaju i serviraju čitave obroke, i za komercijalne i za domaće kuhinje.

Jedna od vodećih je londonska Moli robotiks, koja se sprema da sljedeće godine objavi novi proizvod, Moli robotik kičen.

Prikačen za šine postavljene na plafon, dve robotske ruke vise nad vašom rernom i šporetom, i mogu da vam spreme jelo po više od 5.000 recepata.

Samo odaberete jelo koje želite na ekranu, ubacite tražene sastojke u ugrađene posude i on obavi sve ostalo.

Umije da uključi rernu i šporet, podigne i spusti tave i lopatice, miješa, muti i obrće.

Kao pomoć u pravljenju robota, Moli je uposlio profesionalnog kuvara Tima Andersona, koji je 2011. osvojio BBC-jevo televizijsko takmičenje za najboljeg kuvara.

On objašnjava kako bi on pravio jela, a robot je programiran da oponaša njegove pokrete.

„Kuvao bih po receptu u kuhinji napravljenoj tako da liči na Molijevu kuhinju, moji pokreti bi bili snimljeni, a potom prebacivani u robotske šake i ruke", kaže Anderson.

„Te pokrete bi potom brusio robotski tim i na kraju bismo završili sa dosljednim programom koji bi svaki put proizveo isto jelo."

Izvršni direktor Molija Mark Olejnik kaže da sistem funkcioniše iza staklenog zida tako da robotske ruke ne bi mogle da udaraju u čovjeka.

„Kao dodatna mera, imamo bezbjednosne radarske sisteme koji mogu da prepoznaju bilo kakve neželjene kontakte između robota i druge površine i odmah obustavljaju operaciju, tako ublažavajući uopšte bilo kakav sličan rizik.

Olejnik dodaje da robot kuvar zaista može da vam pomogne da spremite vaš obrok za Božić.

Ali za bilo kog domaćeg kuvara koji bi požurio da ga naruči, trenutno postoji značajna prepreka - njegova cijena.

Minimalna cijena za Molijevu robotsku kuhinju je oko 180.000 eura.

Druge slično skupe robotske kuhinjske sisteme prave izraelski Kičen robotiks i američki Deksai robotiks.

A opet će cijena takvih sistema najvjerovatnije opadati, kaže Džulija Sagal, viša strateškinja u američkoj konsultantskoj firmi za hranu Kulinari edž:

„Mnoge od ovih tehnologija započinju daleko van domašaja prosječnog kućnog kuvara".

„Međutim, kako tehnologija nastavlja da se širi, cijena na kraju pada."

Jedna restoranska grupa koja već koristi robota za svoje kuvanje jeste francuski mini-lanac picerija Paci.

Kompanija je u vlasništvu dva studenta robotskog inženjeringa, koji su napravili vlastitog robota što pravi pice a potom otvorili prvi ogranak u Parizu 2019.

Sada imaju drugi ogranak u glavnom gradu Francuske i još jedan u Briselu.

Jednom kad stigne narudžba, robot na svakoj lokaciji završava cijeli proces - umijesi tijesto, doda sos, poslaže odabrane priloge, ispeče picu, složi je u kutiju za dostavu, iseče na parčiće i uruči je mušteriji.

Tvrdi se da mu je za to potrebno pet minuta po pici.

Suosnivač i izvršni direktor Filip Goldman kaže da su roboti programirani da održavaju vrhunsku kontrolu kvaliteta.

„Kad robot mesi tijesto, ako otkrije rupe u tijestu, on će neće prihvatiti, baciće ga u smeće i napraviti novo."

Iako su kuhinje potpuno samostalne dok su restorani otvoreni, Paci ima i ljude kao radnike.

Oni pripremaju sastojke i pune robote ujutro, a potom dočekuju i služe mušterije.

Goldman dodaje da je Paci do sada dobio više od 1.000 upita o robotima, među kojima su „mnogi iz Italije", ali i iz Velike Britanije, SAD i Njemačke.

Mikaela Pisani Lil je naučnica o podacima i ekspertkinja za mašinsko učenje u Rutstrepu, konsultantskoj firmi za menadžment u tehnološkom sektoru.

Ona kaže da roboti kuvari nude restoranima brojne prednosti.

„Ovi roboti bi mogli da smanje viruse u hrani, unaprijede i održavaju čistoću i higijenu... Mogli bi da preokrenu industriju naglavačke."

Ali ona upozorava da bi posljedice mogle da budu „gubljenja radnih mjesta, a ljudi bi morali da redefinišu svoju ulogu".

Vesli Smoli, vlasnik i glavni šef Sizonelitija, luksuznog restorana u berkširskom gradu Mejdenhedu, kaže da iako roboti kuvari nude razne pogodnosti, oni neće biti zanimljivi za više sfere na tržištu.

„Ne verujem da robot može da zamijeni ljudski dodir, naročito kad su u pitanju luksuzniji restorani i pabovi."

„Promjene i varijacije svežih proizvoda ne bi dozvolile robotu da prilagođava ili menja recepte prema karakteristikama njihovih ukusa."

„Kuvar koji je čovjek unosi prirodnu strast i vezu sa poreklom sastojaka, što se na suštinski način očitava u stvaranju i izvedbi menija."

„Prihvatam, doduše, da će robotika pomoći u efikasnosti i dosljednosti manuelnih poslova, ali ne zaboravimo da će neko i dalje morati da ih programira i puni namirnicama."

Ipak, za mnoge od nas koji se nevoljno spremaju za kuvanje za praznike, kuhinjski roboti ostaju izazovna pomisao.

Portal Analitika