Podgorica

"Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja"

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača gradiće se Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača gradiće se Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture Foto: ugc
Portal AnalitikaIzvor

“Nakon što smo se tokom 2017. i 2018. godine izborili protiv tadašnjih nauma bivših gradskih uprava da na prostoru Kasarne Morača grade “City kvart 3”, u saradnji sa bivšim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma(MEPPU) u novembru prošle godine – raspisan je nikada veći konkurs za izradu idejnih rješenja za tri javna objekta, koja se planiraju na tom prostoru. Taj konkurs je, nakon skoro šest mjeseci, danas konačno završen, a međunarodni žiri je izabrao prvorangirana idejna rješenja novih Muzeja savremenih umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, sa pratećim sadržajima (šetalištem uz Moraču, amfiteatrima, konferencijskim i kulturnim centrom, galerijama, food cornerom i drugim)”, kazao je Rakčević.

Italijanski biro “A-fact” (u sastavu: Andrea Rossi, Giovanni Sanna, Pierluigi Turco) odnio je ubjedljivu pobjedu žirija a, kako navodi Rakčević, a njihov projekat u najvećoj mjeri čuva postojeća stabla (za koja smo u susret konkursu radili detaljnu taksaciju) i predviđa preko 66 odsto zelenih površina na postojećem prostoru Kasarne Morača.

“Umjesto da dobijemo 150.000 kvadrata stanogradnje – kako su željeli bivši gradski oci, od čega bi novac uzeli privilegovani investirori, dobićemo veliki muzej-park, prepun javnih sadržaja, na preko 12 hektara prelijepog prostora uz rijeku Moraču”, dodaje Rakčević.

Zahvalio se svima koji su im, kako kaže, kada je malo ko vjerovao i na vrhuncu moći bivšeg režima, „pomogli da sačuvamo Kasarnu Morača i omogućimo današnji razvoj događaja“. 

„Hvala i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović, bivšem GDA Vladanu Stevoviću i ukupnom timu MEPPU što su pripremili i sproveli nikada ozbiljniji konkurs, koji danas formalno završava novoformirano ministarstvo. Nadam se da će aktuelna Vlada nastaviti započeto i u što kraćem roku započeti izradu Glavnih projekata (GP), kako bismo već sljedeće godine mogli raspisati tender za izvođenje radova. Najveći dio posla je već završen, a Podgorica je na korak od novog gradskog dragulja – koji ostavljamo generacijama koje dolaze”, zaključuje Rakčević.

Portal Analitika