Zdravlje

Radulović: Posljedice nedostatka reagenasa ozbiljne i teške, zdravstvenom sistemu nedostaje uveznost

Načelnik budvanske jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Mitar Radulović, kazao je za E televiziju, komentarišući nedostatak reagenasa za CRP, urea, HDL holesterol, LDL holesterol, LDH I CK-MB da su pacijenti u slučaju nedostatka reagenasa primorani da idu u privatne ustanove, KCCG ili Opšte bolnice koje mogu da odrade te analize, što svakako nije dobro.

Radulović: Posljedice nedostatka reagenasa ozbiljne i teške, zdravstvenom sistemu nedostaje uveznost Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

„Posljedice su teške, ne može se na vrijeme otkriti postojanje neke bolesti ili stanja organizma. Ono što je nažalost tako da to sve može da se odradi u drugim ustanovama, privatno, a onda pate pacijente koji nisu u mogućnosti da plate te usluge“, objašnjava Radulović.

On dodaje da bi trebala da postoji povezanost sistema i da pacijenti ne budu vezani samo za svoj Dom zdravlja, to jest, u ovom slučaju, samo za Podgoricu, budući da se u podgoričkom Domu zdravlja desio nedostatak reagenasa.

„Morala bi postojati neka umreženost, tako da pacijenti ne ispaštaju jer oni nisu dužni da ispaštaju ako reagenasa ima ili nema“, zaključuje Radulović.

Dom zdravlja Podgorica bez reagenasa od početka januara; Durković-Perović: Nije prvi put
1
Dom zdravlja Podgorica bez reagenasa od početka januara;…
09.02.2024 08:48

 Podsjećamo, v.d. direktorica DZ Podgorica dr Dragana Durković Perović je danas u Ministarstvu zdravlja upravo zbog aktuelne teme – nabavke biohemijskih reagenasa gdje je, kako je kazala za TV E, izražena potreba i dobra volja donosioca zdravstvenih odluka za prevazilaženjem odredjenih komplikacija koje se javljaju vezano za ovo pitanje, a sve u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene uslugepacijentima.

„Racionalizacija u potražnji uzorkovanja za odredjene laboratorijske analize je neophodna , kao I bolja povezanost (umrežavanje) svih nivoa zdravstvene zaštite, koja bi omogućila ljekarima da imaju uvid u dinamiku potrošnje laboratorijskih parametara za svakog pacijenta”, kazale je ona.

„Uprava Doma zdravlja Glavnog grada je obaviještena od strane svog Centra za laboratorijsku dijagnostiku još u novembru minule godine da postoji velika vjerovatnoća za nestašicom pojedinih biohemijskih reagenasa I nabavljena su dodatna sredstva u vrijednosti od 25.000 eura, preraspodjelom novca iz Finansijskog plana, upravo za ovu namjenu. Ta dodatna sredstva koje je obezbijedio Dom zdravlja su bila dovoljna do kraja 2023 god. Od 5. Januara 2024. god u Domu zdravlja istrošena je zaliha reagenasa za odredjene lab.analize

Pacijenti se privremeno upućuju u laboratoriju KCCG kada je upitanju uzorkovanje za navedene laboratorijske analize, koja izlazi u susret Domu zdravlja do nabavke novih reagenasa”, poručila je Perović.

Portal Analitika