DRI dala 15 preporuka koje se odnose na strateško - pravni okvir politike rodne ravnopravnosti

Radulović: Nadležni organi često nedosljedni u sprovođenju zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću

Na 30. sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost prošle sedmice razmatran je Konačan izvještaj DRI o reviziji uspjeha „Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori”.

Radulović: Nadležni organi često nedosljedni u sprovođenju zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću Foto: DRI
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici su prisutvovali predstavnici DRI u sastavu prof. dr Branislav Radulović, član Senata DRI i revizorski tim Blažo Savković, državni revizor – načelnik u sektoru II i Jadranka Delibašić, državna revizorka - rukovoditeljka odjeljenja za razvoj i vršenje revizije uspjeha.

Senator DRI, Branislav Radulović je informisao Skupštinski Odbor o glavnim nalazima DRI i naveo da sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nije u dovoljnoj mjeri uspješno. 

Ukazao je da institucionalno nedostaje odgovarajući cjelovit i koherentan okvir za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u praksi, jer većina nadležnih i drugih državnih organa često nijesu dosljedni ili u dovoljnoj mjeri posvećeni u sprovođenju svojih zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću. 

Takođe, identifikovani su nedostaci u sprovođenju i izvještavanju programskog (rodnog) budžetirania, što ukazuju na potrebu unapređenja i preciznog definisanja nadležnosti i odgovornosti za sprovođenje budžetskih programa kod potrošačkih jedinica. 

U cilju unapređenja stanja u oblasti rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, u skladu sa zaključcima revizije, dato je 15 preporuka koje se odnose na strateško - pravni okvir politike rodne ravnopravnosti, rezultate implementiranih programa/projekata u smislu povezivanja cilja projekta sa politikama rodne ravnopravnosti i rodno odgovorno budžetiranje, koje je Odboru predstavila državna revizorka - rukovoditeljka odjeljenja Jadranka Delibašić.

Radulović je istakao da karakter nalaza u reviziji nalaže da subjekti revizije, u skladu sa čl. 15 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, do 1. maja dostave DRI godine Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 1. oktobra Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Pored toga, Radulović je informisao je Odbor da su Državna revizorska institucija Crne Gore, Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, potpisale Sporazum za sprovođenje paralelne revizije uspjeha u oblasti Cilja održivog razvoja 5 – „Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice“, u okviru čega će DRI CG sprovesti reviziju “Rodno odgovorno budžetiranje”. 

Sporazum se, kako je navedeno u saopštenju DRI, zasniva na zakonodavstvu kojim se reguliše organizacija i funkcionisanje potpisnica Sporazuma i u skladu je sa INTOSAI GUID 9000. Podršku u realizaciji dogovorenih projektnih aktivnosti potpisnicama sporazuma u ovom procesu pružit će Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.