Kultura

Kraljevsko pozorište sa Cetinja u misiji da kulturu približi svima

Publici na dar: U decembru slobodan ulaz na sve predstave u Zetskom domu

Već 1. decembra na Cetinju gostuje Narodno pozorište Sombor sa predstavom „Svaka divna stvar“ sa Ninoslavom Đorđevićem u glavnoj ulozi, koji ujedno potpisuje i režiju ovog komada

Publici na dar: U decembru slobodan ulaz na sve predstave u Zetskom domu Foto: Zetski dom
Portal AnalitikaIzvor

Povodom prazničnog mjeseca, a u skladu sa misijom da kulturu približi svima, Kraljevsko pozorište Zetski dom u decembru poklanja publici cjelokupni repertoar.

Kako je saopšteno iz ovog pozorišta, već 1. decembra na Cetinju gostuje Narodno pozorište Sombor sa predstavom „Svaka divna stvar“ (Dankan Mekmilan i Džoni Donahou), sa Ninoslavom Đorđevićem u glavnoj ulozi, koji ujedno potpisuje i režiju ovog komada. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja obrađuje temu depresije, nudeći pozitivan i konstruktivan pristup temi.

Devetog decembra gostuje Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Mali bračni zločini“, koja je autorski projekat Marije Đurić i Pavla Bogojevića. Ova predstava postavlja pitanje – „zašto se u ljubavi najčešće služimo onim iskonskim u nama, prepuštajući se životinjskim nagonima? Zašto ne dozvoljavamo sebi da izgovorimo ono šta nam zaista smeta? I moramo li u ljubavi ići uvijek do kraja – na sve ili ništa?“

Jedanaestog decembra publika na Cetinju imaće prilike da gleda neobičnu monodramu „Lala“. Tema ove monodrame je ljubav prema rodnom kraju inspirisana tradicijom i istorijom naroda severobanatskog okruga, Kikinde. Kroz tradicionalnu muziku, arhaične instrumente, cirkuske veštine, folklorni ples, neverbalni teatar, lutkarsku animaciju i klovnovsku animaciju publike Lala, glavni lik , publici predstavlja legendu o postanku poznatog para Lale i Sose. Lalu glumi Stefan Ostojić a režiju potpisuje Lee Delong, uvažena američka/francuska glumica, rediteljka, klovnovska učiteljica i spisateljica koja stvara preko 30 godina.

„Petnaestog u mjesecu planirajte da u pozorište vodite djecu od 5 ili više godina, jer vam dovodimo Gradsko pozorište iz Podgorice i predstavu „20000 milja pod morem“. Po motivima čuvenog romana Žila Verna tekst potpisuje Jasmina Fulurija, a režiju Marko Čeh. U predstavi igraju Željko Radunović, Božidar Zuber, Una Lučić i Dijana Dragojević“, navode iz Zetskog doma.

Devetnaestog i 24. decembra igraju svoje produkcije „Obožavateljku“ i „Bog masakra“, koje su u toku prethodnog mjeseca imale gostovanja pred podgoričkom i barskom publikom i ostavile sjajne utiske. 

„Svi koji do sada nisu, mogu ih pogledati na Cetinju i to podsjećamo, besplatno“, kažu iz Zetskog doma.

Što se ostalih repertoarski aktivnosti tiče, predstava Zetskog doma „Predsjednice“ u režiji Radmile Vojvodić, predstaviće se publici u Crnogorkom narodnom pozorištu osmog u mjesecu. U predstavi igraju Ana Vučković, Nada Vukčević i Jelena Laban.

Portal Analitika