Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Abiznis
 • Portal Analitika/
 • Abiznis /
 • Promjena pravilnika Uprave prihoda i carina: Najvažnije su u poreskom dijelu, urađene prema preporukama eksperata MMF-a

"Suština centralizacije da obezbijedi drugačiji način rukovođenja i unapređenje inspekcijskog nadzora"

Promjena pravilnika Uprave prihoda i carina: Najvažnije su u poreskom dijelu, urađene prema preporukama eksperata MMF-a

„Pored formiranja tri regionalne umjesto dosadašnjih devet područnih jedinica, predviđeno je i formiranje dvije umjesto dosadašnje jedne filijale za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza. Radi se o Filijali za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza i Filijali za naplatu i upravljanje poreskim dugom“, kažu iz UPC.

Promjena pravilnika Uprave prihoda i carina: Najvažnije su u poreskom dijelu, urađene prema preporukama eksperata MMF-a Foto: UPC
Portal AnalitikaIzvor

"Menadžment Uprave prihoda i carina (UPC), na čelu sa Vladimirom Bulajićem, stvorio je uslove da se poslovni procesi sprovode efikasnije, u interesu države i njenih građana, kao i da se novom organizacijom ubrza poreska i carinska reforma“, obavijestili su iz UPC.

To je, kako dodaju u saopštenju, predviđeno novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji je nedavno usvojen, s ciljem efikasnije UPC, bržeg servisa građana i privrede, te dostizanja standarda savremenih poreskih i carinskih administracija.

Promjene da se unaprijedi inspekcijski nadzor

Nova organizacija je rađena, kažu, u skladu sa najboljom praksom i iskustvom poreskih i carinskih uprava regiona, evropskih zemalja, kao i preporukama međunarodnih partnera, naročito Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske carinske organizacije (SCO).

„Najvažnije promjene su u poreskom dijelu, a urađene su prema preporukama eksperata MMF-a i odnose se na centralizaciju inspekcijskih poslova, koji su do sada obavljani u filijalama za inspekcijski nadzor u okviru devet područnih jedinica. Izmjenama Pravilnika, ovi poslovi se obavljaju u Sektoru za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora, a organizuju se u okviru tri regiona - u Podgorici za centralni, Budvi za primorski i Bijelom Polju za sjeverni dio.

Ne smanjuje se broj zaposlenih, već se radi o boljem korišćenju kadrovskih kapaciteta“, ističu iz UPC.

Suština centralizacije, prema njihovim riječima, je da obezbijedi drugačiji način rukovođenja i unapređenje inspekcijskog nadzora, kroz promjene procesa rada i upravljačke nadležnosti. 

Predviđeno je da se u ovom Sektoru obavljaju poslovi analize rizika i izbor predmeta za kontrolu, analiza zahtjeva za povraćaj PDV-a, kontrola kvaliteta, organizacija i praćenje inspekcijskog nadzora u cijeloj Crnoj Gori, pravilnim raspoređivanjem poreskih inspektora radi obavljanja kontrola u skladu sa analizom rizika.

Organizacija za bolju naplatu prihoda

„Pored formiranja tri regionalne umjesto dosadašnjih devet područnih jedinica, predviđeno je i formiranje dvije umjesto dosadašnje jedne filijale za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza. Radi se o Filijali za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza i Filijali za naplatu i upravljanje poreskim dugom“, kažu iz UPC.

Cilj ovakve organizacije je, kažu, modernizacija aktivnosti naplate (u skladu sa reformama u pojedinim upravama u Jugoistočnoj Evropi), razdvajanje poslova utvrđivanja poreskih obaveza i naplate duga. 

„Očekujemo da se aktivno upravlja presjekom zaostalih potraživanja, uzimajući u obzir vrijednost, starost i naplativost duga, rano praćenje novih poreskih dužnika i kontakt s njima tokom cijelog procesa naplate duga, snažnije mjere naplate kroz postupke prodaje pokretne i nepokretne imovine poreskih dužnika, pokretanja stečajnih postupaka…“, navode iz UPC.

Snažnija podrška reformi

Predviđena je, kažu, snažnija podrška reformi poreske administracije, uz nabavku novog integrisanog poreskog informacionog sistema i modernizaciju svih poslovnih procesa. 

„Podrazumijeva se i poboljšanje pravnog okvira i funkcije žalbi, modernizacija usluga koje se pružaju poreskim obveznicima i povećanje razumijevanja poreskih zakona, procedura, prava i obaveza obveznika. Smanjuje se opterećenje po obveznike koje se odnosi na ispunjavanje poreske obaveze, kao i jača interna i eksterna komunikacija, modernizuju poslovni procesi i povećava operativna efikasnost i transparentnost Uprave“, naglašavaju iz UPC.

Jačanje kadra za carinsku bezbjednost i kontrolu

U carinskom dijelu je, dodaju, obavljeno usklađivanje opisa poslova, grupisanje istih ili sličnih poslova, te racionalizacija broja radnih mjesta u pojedinim organizacionim jedinicama i jačanje u drugim, naročito na poslovima koji se odnose na carinsku bezbjednost i kontrolu.

Pravilnikom je, napominju, urađena i optimizacija broja sistematizovanih radnih mjesta, u skladu sa preporukama Ministarstva finansija.

„Sistematizovana su 1.252 radna mjesta umjesto 1.339, a UPC sada ima 1.050 zaposlenih. Dakle, nije predviđeno otpuštanje zaposlenih, već efikasnije obavljanje zadataka i stručnih poslova sa postojećim i novim kadrom, uz podmlađivanje kadrovske strukture. 

Budućim zakonom o službi Uprave prihoda i carina, čije predlaganje smo inicirali resornom Ministarstvu finansija, zaokružiće se djelokrug rada UPC i uskladiti Pravilnik radi dostizanja dodatne efikasnosti svih organizacionih jedinica“, zaključuju iz UPC.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Alooo_neregistrovani
29.09.2023. 10:02

Ovo je prava prica i zato EU podrzava. Samo naprijed UPC.

0
0