Programom obuhvaćemo 20 nezaposlenih žena iz dvije opštine

Prilika da žene pokrenu svoje biznise: Rožajke i Nikšićanke učile o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja

Ovo je jedna izvrsna prilika da se žene ojačaju u ekonomskom smislu i da same vode svoj mali biznis koji uvijek može prerasti u nešto šire, kazala je jedna od učesnica obuke o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja. 

Prilika da žene pokrenu svoje biznise: Rožajke i Nikšićanke učile o  uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja Foto: EKOS
Portal AnalitikaIzvor

U okviru projekta „Obrazovanje i ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa žena i djevojaka u Crnoj Gori – Ekos", koji finansira Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, a realizuje Zavod KROG iz Slovenije u partnerstvu sa NVO IMmpuls i NVO Ikre Rožaje iz Crne Gore, u toku jula je organizovana obuka o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, za 20 žena sa područja Opština Rožaje i Opština Nikšić, koje su dobile priliku za razvoj i sticanje novih vještina.

"Obuka je imala za cilj poboljšanje zapošljivosti, olakšavanje pristupa tržištu rada i podršku ekonomskom osnaživanju žena na selu u proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja. Tokom pet intenzivnih obuka, odabrane žene su stekle znanja i praktične vještine za osnaživanje u sektoru poljoprivrede i obučene su za proizvodnju i prodaju ljekovitog i aromatičnog bilja", kazali su iz NVO Ekos. 

U prvom dijelu obuke, kako se navodi u saopštenju, učesnice obuke dobili su osnovne informacije o ljekovitim i aromatičnim biljkama, značaju njihovog uzgoja, njihovom uticaju na biodiverzitet i životnu sredinu.

"U narednim djelovima o karakteristikama vrsta odabranih za sadnju, zaštiti okoliša, zakonskim propisima i standardima, uspješnim poljoprivrednim praksama, kao i poslovnoj komunikaciji, marketingu proizvoda i pokretanju vlastitog posla, u skladu s ciljem obuke koja se odnosi i na podršku ženama u postizanju ekonomske nezavisnosti. Neki od djelova programa obuke su: značaj i valorizacija ljekovitog i aromatičnog bilja, uticaj sakupljanja i uzgoja na biodiverzitet, podizanje i unapređenje svijesti o očuvanju životne sredine, upoznavanje učesnica sa procesima sušenja, prerade i ambalažiranja, razvijanje svijesti o ekonomskom osnaživanju žena na primjerima iz svijeta agrobiznisa...", navode iz NVO Ekos. 

Nakon obuke, žene, kako kažu iz NVO Ekos, sada imaju priliku da dobiju mentorsku podršku, gdje će stručnjaci iz ove oblasti pružiti dodatnu podršku i savjete kako bi omogućili ženama da unaprijede svoje vještine i prevaziđu sve prepreke za uspjeh.

"Kako bi proširile svoja znanja, žene će imati priliku da posjete i dvije studijske lokacije u Nikšiću i dvije u Rožajama iz oblasti prerade ljekovitog bilja na teritoriji Crne Gore. Ova iskustva će im omogućiti da upoznaju uspješne preduzetnike i dobiju inspiraciju iz prve ruke", navodi se u saopštenju. 

Polaznice obuke su zadovoljne obukom i vide to kao dobru priliku i podršku da se ekonomski ojačaju i pokrenu nešto svoje.

„Mogu reći da se osjećam motivisano, većinu žena sam od ranije poznavala i vjerujem da možemo postići rezultate koje želimo“, kaže jedna od učesnica.

Ovo je, kako su kazale i učesnice obuke, prilika da razviju svoj biznis. 

,,Ovo je jedna izvrsna prilika da se žene ojačaju u ekonomskom smislu i da same vode svoj mali biznis koji uvijek može prerasti u nešto šire. A rekla bih da takva ideja i volja kod žena učesnica obuke zaista postoji", kazala je jedna od učesnica.

Prema riječima direktorice NVO "IKRE" Rožaje, Velide Hodžić, žene su jako motivisane da nadograde svoja znanja kroz stalnu interakciju o raznim nejasnoćama koje se tiču sadnje i uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja.

"Obuka u proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja promoviše rodnu inkluziju i ravnopravnost u sektoru ljekovitog bilja, osnaživanje žena u agrobiznisu i ekonomskoj autonomiji koja donosi stabilnost njima i njihovim porodicama. Doprinosi razvijanju svijesti o važnosti očuvanja biodiverziteta i brige o okolišu, te podstiče usvajanje održivih poljoprivrednih praksi koje smanjuju negativne uticaje na životnu sredinu. Obuka je omogućila ženama da usvoje održive poljoprivredne prakse koje imaju pozitivan uticaj na biodiverzitet i životnu sredinu, da razviju profitabilno i održivo poslovanje,čime će unaprijediti ekonomski status i osigurati stabilnost za sebe i svoje porodice", navode iz NVO Ekos. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Made_in_Montenegro_neregistrovani
02.08.2023. 14:03

Nema srece od tih malih biznisa. Naravno da bi trebalo i vise zena da se bavi istim, ali ljudi odje moraju nauciti da se udruzuju, jedino se kooperacijom i proizvodnjom vecih kolicina mogu takmiciti na trzistu iz prostog razloga sto ne mogu biti konkurentni uvozu nikada! Kad vec nema drzave i ministarstva poljoprivrede da tim udruzenjima, kao nekadasnjim zadrugama, garantuju otkup i pomazu u marketingu i prodaji. Sve drugo je mucni, pa prospi... Trosi se energija uprazno. Jedina preostala opcija je da se stvaraju domaci brendovi, koje bi kupovalo lokalno stanovnistvo, kao i turisti. Za to treba dosta sredstava i vremena...

2
0