Zanimljivosti

Nema razloga za brigu, tvrde iz avio-kompanije

Prije nego uđu u avion, putnici će morati na vagu

Od više od 10.000 putnika koji će letjeti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu na vagu prije nego što se ukrcaju na let.

Prije nego uđu u avion, putnici će morati na vagu Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Ova avio-kompanija želi da oni koji putuju na njenim međunarodnim letovima učestvuju u anketi o težini putnika.

To je „važna“ inicijativa kako bi se osigurao „bezbjedan i efikasan rad aviona“, smatraju u Er Nju Zelandu, a to je takođe i zahtjev Nacionalne uprave za civilno vazduhoplovstvo, piše Independent.

Putnici ove kompanije vagani su na domaćim letovima 2021. godine, a sada kada su međunarodna putovanja uspostavljena poslije pandemije korona virusa, došlo je vrijeme da se vagaju i oni na međunarodnim letovima.

I ranije je pisano o tome da mjerenje težine svakog putnika prije leta može da poveća bezbjednost i smanji štetu za životnu sredinu koju svaki let prouzrokuje. Trenutno, avio-kompanije koriste „pretpostavljenu masu“, procjenjujući ukupnu težinu putnika koristeći podrazumijevane brojeve.

Iz Er Nju Zelanda poručuju da žele da uvjere putnike koji možda oklijevaju oko mjerenja dok drže svoj ručni prtljag, da nema razloga za brigu.

„Znamo da stati na vagu može biti zastrašujuće. Želimo da uvjerimo naše kupce da nigdje nema vidljivog ekrana i da niko ne može da vidi vašu težinu, čak ni mi. Potpuno je anonimno“, rekao je Alaster Džejms specijalista za poboljšanje kontrole opterećenja kompanije Air Nev Zealand.

„Jednostavno je, dobrovoljno je, a vaganjem ćete nam pomoći da vas vozimo bezbjedno i efikasno svaki put“, naglasio je Džejms.

On je rekao da prije svakog polijetanja pilot treba da zna i težinu i balans natovarenog aviona.

„Vagamo sve što ide u avion, od tereta, preko obroka u avionu, do prtljaga u prtljažniku. Za klijente, posadu i kabinske torbe koristimo prosječne težine koje smo dobili iz ankete“, rekao je Džejms.

Anketa će biti sprovedena na ulazu u gate lounge izabranih letova Er Nju Zelanda koji polaze sa međunarodnog aerodroma Okland do 2. jula 2023.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kilo_neregistrovani
30.05.2023. 20:09

Potpuno ispravno kad imaš prtljag samo 300 grama viska moraš vaditi i bacati a to sto ja imam 80 kg a ovaj do mene 120 nikom ništa cijena karte treba po težini

2
0
Z Ziva_vaga_neregistrovani
30.05.2023. 20:49

@Kilo_neregistrovani Treba vagati kao na marvenu pijacu i karta da se prema tome plaća . Kilo junetine 35,60€ . Nije pravedno da žena od 60 kg plaća kartu kao i moja debeli od 120 kg .

0
0