Zanimljivosti

"Prijavi nepropisno parkiranje i zaradi": Šveđani motivišu građane da za honorar olakšaju posao policiji

U Švedskoj su odlučili da nagrađuju građane koji prijavljuju nepropisno parkiranje.

Ilustracija Foto: Unsplash
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Radi se o aplikaciji koju stanovnici švedskog grada Uppsale mogu koristiti za registraciju nepropisnog parkiranja, nakon čega će im biti isplaćena nagrada, navode televizijska kuća Euronews i švedski mediji.

Kreator aplikacije je kompanija Scout Park, a mogu je koristiti svi Šveđani stariji od 16 godina koji imaju matični broj.

"Pomoću aplikacije građani mogu da pomognu komunalnoj policiji da pronađu osobe koje se ne pridržavaju pravila parkiranja u zajednici", rekao je šef Scout Parka Erik Englund za njemački časopis "Der Spiegel".

Riječ je o parking mjestima u gradu kojima upravlja privatni operater. Prema "Der Spiegelu", nakon što korisnik otkrije nepropisno parkirano vozilo na dotičnom području, on ili ona ga mogu snimiti svojim mobilnim telefonom i prijaviti putem aplikacije.

Nakon toga dobiju poruku da su komunalna policija na putu prema lokaciji. Ako akcija za rezuklat bude imala da vlasnik automobila dobije kaznu za parkiranje, dojavljivač će dobiti bonus od 100 švedskih kruna, što je oko deset eura, prenosi Revija HAK.

Portal Analitika