Sci/Tech

Preminuo pacijent kome je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg

Prvi primalac genetski modifikovanog svinjskog bubrega umro je skoro dva mjeseca nakon što je podvrgnut operaciji.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Hirurzi u Opštoj bolnici u Masačusetsu u martu transplantirali su genetski modificikovan svinjski bubreg Ričard Slejman (62), u terminalnoj fazi bolesti bubrega.

Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji – transplantaciji organa ili tkiva s jedne vrste na drugu – kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica.

Slejmanova smrt nije povezana s transplantacijom, saopštila je bolnica u subotu.

“Naša porodica duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Rika, ali nam je velik utjeha što je inspirisao toliko mnogo ljudi”, rekla je njegova porodica.

Slejmonova porodica odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

“Njihovi uloženi napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam nedjelja s Rikom i uspomene tokom tog vremena ostaće u našim srcima”, rekli su.

Svinjski bubreg bio je genetski modifikovan da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima.

Naučnici su takođe deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

Bolnica je objavila da je “duboko ožalošćena” Slejmonovom smrću.

“Nemamo naznaka da je to rezultat nedavne transplantacije”, rekli su.

“Gospodin Slejman zauvijek će ostati svetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije”, poručili su.


Portal Analitika