Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Predstavi "Mislim da treba da razgovaramo" ovacije i u Sarajevu; Tripković: Važne razmjene za budućnost kulture i pozorišta

Produkcija Gradskog pozorišta Podgorica igrana u okviru RUTA festivala

Predstavi "Mislim da treba da razgovaramo" ovacije i u Sarajevu; Tripković: Važne razmjene za budućnost kulture i pozorišta

"Rijetko savremena pozorišna produkcija naiđe na tako moćan i emotivan status kod publike, predstava je nesumnjivo postala hit, a takav status smo odavno u našem teatru počeli da zaboravljamo”, poručio reditelj Danilo Marunović

Predstavi "Mislim da treba da razgovaramo" ovacije i u Sarajevu; Tripković: Važne razmjene za budućnost kulture i pozorišta Foto: Gradsko pozorište
Portal AnalitikaIzvor

Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo", u produkciji Gradskog pozorišta koju je po tekstu Dragane Tripković režirao Danilo Marunović, izvedena je u okviru RUTA festivala u Sarajevu. 

“Zadovoljstvo je sudjelovati u projektu koji se doživljava kao jedan od najznačajnijih teatarskih činovau regionu. Putujući stazama RUTE, ansambl Gradskog pozorišta, za sobom je ostavio na hiljade kilometara, od Ljubljane, preko Zagreba, Skoplja, Beograda i evo do Sarajeva”, kazala je v.d. direktorice Gradskog pozorišta, Ivona Čović Jaćimović.

Kako dodaje, ono što su čuli u reakcijama i vidjeli u očima posmatrača naših predstava je zahvalnost Gradskom pozorištiu, što ukazuje na one fenomene koji su se iskristalisali u društvima mlade demokratije. 

“Ljudi u region podjednako pozorišni kritičari i teatarska publika, prosto vole ,,urbane priče” i od svojih gradskih pozorišta očekuju umjetničko, dakle univerzalno viđenje društvene i duhovne problematike sopstvene sredine, radi sopstvenog ohrabrenja i otpora prema naviknutosti na kulturološku učmalost”, kazala je Čović-Jaćimović.

Nakon sjajnog prijema u Ljubljani i sarajevska publika je komad pozdravila ovacijama.

Predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo" Gradskog pozorišta Podgorica je potvrdila status hit predstave i u Sarajevu, što dokazuju oduševljene reakcije publike. 

“Sarajevsko izdanje Rute svjedoči o važnosti ovog festivala za regionalni teatar i naglašava da je važno razmišljati o ovakvoj vrsti razmjene za budućnost kulture i pozorišta. Posebno je značajan za lokalna pozorišta, pokazujući kako zajednica cijeni i podržava umjetnost”, izjavila je dramaturškinja Dragana Tripković.

Reditelj Marunovič podsjeća da se predstava ,,Mislim da treba da razgovaramo" kroz festival RUTA ,,probila" do regionalne publike i svaki put bila ispraćana ovacijama. 

“Rijetko savremena pozorišna produkcija naiđe na tako moćan i emotivan status kod publike, predstava je nesumnjivo postala hit, a takav status smo odavno u našem teatru počeli da zaboravljamo. Mnogo bitnije od toga je da smo ponosni što imamo pozorišni rezultat koji puni gledališta, vraća teatru relevantnost i kojim jedna generacija domaćih umjetnika konačno dobija šansu da samouvjereno stupi na scenu i pokaže svoje talente. Ta će generacija nagovijestiti epohu dobrih predstava, vratiti pozorište u modu i zbrisati sa scene menadžere i selektore u kulturi koji je oblikuju političkom optikom. Iako zvuči kao floskula, ljepota uvijek na kraju spasi ovaj svijet - poručio je Marunović. 

Pored Čović-Jaćimović, u predstavi igraju: Mišo Obradović, Vanja Jovićević, Miloš Pejović, Jelena Nenezić, Ivona Čović Jaćimović i Pavle Popović.

Naredno izdanje festivalaje u avgustu na Brionima gdje je domaćin Ulysses teatar iz Zageba.

Portal Analitika