Region

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili sankcije za Srbiju i za Kurtija

Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na sjeveru Kosova. 

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili sankcije za Srbiju i za Kurtija Foto: eurodiaconia.org
FoNetIzvor

Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na sjeveru Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu.

Državni sekretar Španije za pitanja Evropske unije Paskval Navaro Rios pozvao je ponovo, u ime EU, da se prekinu neprijateljstva između Srbije i Kosova, a nedavni napad u selu Banjska je oštro osudio i zatražio privođenje odgovornih pravdi.

"Savjet je zabrinut jer nedostaje napor obje strane da se smanje napetosti na sjeveru Kosova i EU je spremna da preduzme odgovarajuće mere, u slučaju da se ne postigne napredak u dijalogu, uključujući i održavanje prevremenih lokalnih izbora na Kosovu", rekao je Rios.

Deeskalacija i povratak na dijalog je ključan, zaključio je on.

Evropski komesar za upravljanjem krizama Janez Lenarčič istakao je da su se teško naoružani pojedinci, usred operacije krijumčarenja oružja, sukobili sa kosovskom policijom.

Poginuo je jedan kosovski policajac, trojica su ranjena, a tri osobe su ubijene u razmjeni paljbe, naveo je on i istakao da su neki od ranjenih Srba dobili pomoć u Novom Pazaru.

"Ta operacija je bez presedana, količina oružja koja je zaplijenjena je ogromna i to nam izaziva zabrinutost, jer je situacija na sjeveru Kosova izuzetno ozbiljna", kazao je Lenarčič i pozvao Srbiju na saradnju kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

Kosovo i Srbija treba da se uzdrže od aktivnosti koje bi mogle dovesti do eskalacije, rekao je on i dodao da EU zabrinjava retorika iz Beograda ovim povodom, kao i proglašavanje dana žalosti.

"Jasno je i da ta operacija pokazuje da se pojačava vojno prisustvo, i to sve poslije poziva na deeskalaciju napetosti. Brza deelskalcija je hitnija nego ikada, počinitelje treba privesti pravdi i taj napad ne smije biti opravdanje da se odustane od dijaloga o normalizaciji, rekao je Lenarčič.

On je iznio zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga na jugu Srbije, uoči lokalnih izbora na sjeveru Kosova i poručio da Kosovo treba konstruktivno da sarađuje.

"Došli smo do ključnog raskršća u dijalogu i obje strane treba da uđu u dijalog i da normalizuju odnose", poručio je evropski komesar.

Lenarčič je istakao da je runda dijaloga 14. septembra pokazala da nijedna od strana nije spremna da se stvarno obaveže na normalizaciju, uprkos intentivnim naporima, i da obje strane krše svoje obaveze.

"Želim da podsjetim obje strane da njihov put u EU ide preko dijaloga i normalizacije i da će svaka dalja eskalacija imati loš učinak na taj proces, ali i na stabilnost regiona", zaključio je Lenarčič.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik je ukazao da stanje na terenu ozbiljno eskalira, jer se u proteklih 10 godina nije vidjelo takvo nasilje.

"Treba nam prava istraga i privođenje odgovornih pravdi, a obje strane snose odgovornost da se vrate dijalogu što je prije moguće", rekao je Bilčik, koji je dodao da treba jasno reći i da je povratkom Aljbina Kurtija na vlast dijalog otežan i da stoji, umjesto da napreduje.

"Odgovornost Beograda je da nam iznese prave činjenice. Ne treba nam površno dodjeljivanje krivice, već stabilizacija Balkana. To je ono što smeta Putinovoj Rusiji", ocijenio je Bilčik.

Nema kompromisa sa nasiljem i nema rezultata silom, jedino rješenje je povratak dijalogu, istakao je on.

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula istakao je da je ovaj napad dokaz kontinuiranih tenzija, koje su stalno na rubu eskalacije i predložio mogućnost da se prestane sa finansiranje infrastrukturnih projekata.

Pojedini poslanici ocijenili su da je sramota da EU saznaje od SAD da Srbija gomila vojsku na jugu Srbije, kao i to što je Lenarčič umjesto visokog predstavnika Đosepa Borelja i Miroslava Lajčaka pred poslanicima.

Neki od njih su predložili i da Lajčak razmisli da podnese ostavku, jer nema nikakvih rezultata.

Evropska poslanica i izvjestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon naglasila je da se mir ne može uzimati kao nešto zagaratovano na Zapadnom Balkanu, navodeći da je pucanj u albanskog policajca pucanj u mir, normalan život i sigurnost na Kosovu.

"Učestvovanje Milana Radoičića je više nego očigledno i Srbija mora da učestvuje u istrazi i pronađe odgovornosti, a smjesta treba da povuče vojsku sa granice sa Kosovom", rekla je Fon Kramon, koja je pozdravila jačanje jedinica Kfora.

Brojni poslanici kritikovali su predsjednika Srbije Aleksnadra Vučića, navodeći da je ugrozio mir i stabilnost „pristiskanjem dugmeta“ za eskalaciju, igrajući se vatrom, a optuživali ga da radi isto što i Slobodan Milošević početkom devedesetih, odnosno Vladimir Putin sa anekcijom Krima.

"Mi treba da pokažemo odlučnost, šta nas sprječava da uvedemo kaznene mjere protiv Srbije", poručili su poslanici, tražeći od Evropske komisije i Savjeta EU da nešto preduzmu.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r roki_dg55_neregistrovani
03.10.2023. 19:56

Sankcije sprovesti samo Serbiji!

3
0
Č Čuš_neregistrovani
03.10.2023. 19:26

Svaki put kad Vučko napravi glupost, kriv je i kažnjen je Kurti.Tu pravde s oka nema

10
1