Svijet

Poljska planira lansiranje vojnih posmatračkih satelita 2025. godine

Poljska planira lansirati seriju vojnih posmatračkih satelita 2025. godine, rekao je Cezary Tomczyk, zamjenik ministra odbrane te zemlje.

Poljska planira lansiranje vojnih posmatračkih satelita 2025. godine Foto: Dawid Zuchowicz /Agencija Wyborcza/ REUTERS
AJBIzvor

“Sljedeće godine, kao Ministarstvo odbrane i Vojska Poljske, želimo staviti naše prve satelite u orbitu”, rekao je Tomczyk na brifingu za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poljska planira da nabavi satelitski sistem opremljen radarskim i optičkim tehnologijama koje bi omogućile posmatranje Zemlje bez obzira na atmosferske uslove, a koristile bi se strane i domaće tehnologije, dodao je.

Ministar odbrane Władysław Kosiniak-Kamysz rekao je da će Poljska ove godine razviti svemirske jedinice, zbog lekcija naučenih iz iskustva Ukrajine od početka ruskog napada u februaru 2022. godine.

On je izjavio ranije za poljske medije kako uzima u obzir sve scenarije, pa i onaj najcrnji, da Rusija uđe u otvoreni vojni sukob sa Sjevernoatlantskom alijansom (NATO), napadom na neku od njenih članica, prenosi agencija Beta.

Nova proevropska Vlada premijera Donalda Tuska obećala je kako će nastaviti modernizaciju i jačanje Vojske Poljske i ubrzane nabavke oružja, ali će provjeriti ugovore koje je prije svega s Južnom Korejom potpisivala prethodna Vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski, također, ne isključuje scenario da Rusija napadne NATO, ali je ranije poljsko izdanje Newsweeka izjavio da to – hoće li uopšte i kada izbiti rat s Rusijom zna samo jedan jedini čovjek – Putin.

U decembru 2022. godine Ministarstvo odbrane Poljske je potpisalo ugovor s “Erbasom” za isporuku dva izviđačka satelita, čije je lansiranje planirano do 2027. godine.

Portal Analitika