Zanimljivosti

U Italiji

Policija zaplijenila cijelu seriju vozila zbog jednog detalja na šasiji

Malo je onih koji bi uspjeli pogoditi koji je razlog zapljene italijanske policije, koja je konfiskovala jednu cijelu seriju Fiat automobila.

Policija zaplijenila cijelu seriju vozila zbog jednog detalja na šasiji Foto: Iks
Portal AnalitikaIzvor

Ako se sjetimo Alfinog problema s modelom Milano, stvari postaju jasnije. Naime, Alfa Romeo je bio prisiljen da preimenuje svoj novitet imena Milano u Junior, a sve kako se ne bi obmanjivala javnost kako se radi o proizvodu izrađenom u Italiji.

Ista stvar sada vrijedi za Fiat Topolino. Mini četvorocikl je ujedno brat blizanac dva druga modela Stellantisa, Citroena Ami i Opela Rocks, a koji se zajedno sa spomenutima proizvodi u pogonima u Maroku. I ne bi tu bilo ništa sporno da karoserija nije ukrašena malenim amblemom s motivom italijanske zastave.

Zakon je tu jasan: uvoz i izvoz u svrhu komercijalizacije ili stavljanje u promet ili počinjenje radnji koje su nedvosmisleno usmjerene na stavljanje u promet proizvoda s lažnim ili obmanjujućim oznakama porijekla predstavlja kazneno djelo i kažnjivo je prema članu 517. Kaznenog zakona.

Dakle, ovaj amblem sugeriše da je proizvod nastao u Italiji, čime se obmanjuje kupac, a to će Fiata koštati između 10.000 i 250.000 eura.

Potparol Stellantisa rekao je za "La Repubblicu" da je Fiat "poslovao u potpunosti u skladu s pravilima", jasno stavljajući do znanja gdje se proizvodi Topolino i bez pokušaja zavaravanja kupaca.

Kompanija je ipak pristala da ukloni problematičnu naljepnicu kako bi deblokirala 134 automobila zaplijenjena u luci, prenosi "Index".

Portal Analitika