Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

Podignut na arheološkom lokalitetu: Manastir Ribnjak u Zupcima

Nakon posljednjih neimarskih zahvata SPC na arheološkom lokalitetu u Zupcima teško da će iko više biti u mogućnosti da nešto istražuje ili otkriva o njegovoj bližoj i daljoj prošlosti. Zabetonirani su

Podignut na arheološkom lokalitetu: Manastir Ribnjak u Zupcima Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, u narodu je poznat kao manastir Ribnjak. Nalazi se u selu Zupci. Na mjestu današnjeg manastira Ribnjak postojali su ostaci crkve koju je po legendi podigla kraljica Jelena. 

Krajem 20. vijeka i početkom ovog, crnogorsku kulturnu baštinu zadesio je devastatorski talas čiji je cilj, bio i ostao, da se nastavi kontinuitet prekrajanja nacionalne kulturne baštine. Posebno su u tom periodu stradali sakralni spomenici kulture, najviše oni kojima gazduje MCP Srpske pravoslavne crkve. Riječ je o kontinuitetu prekrajanja koji je zabilježen na čitavoj teritoriji Crne Gore. Sa drastičnim primjerima izvođenja tih radova javnost se upoznala mnogobrojnim primjerima iz Bara.

zupci2

Mogli smo to vidjeti na primjeru Rumije i kulta Svetog Vladimira. Mogli smo se upoznati kako Srpska pravoslavna crkva besprizorno mijenja i zatire istorijsko nasljeđe Crne Gore rušeći kult Svetog Vladimira.

U Baru se mogu vidjeti još mnogi primjeri tog odnosa SPC prema kulturnoj baštini i svojevrsnog, kako se često može čuti, obilježavanja teritorije.

Podaci o crkvištu u Zupcima na mjestu Ribnjak 1962. godine publikovani su u monografiji o Starom Baru profesora arhitekture Đurđe Boškovića.

zupci3

On je tada o crkvištu u Zupcima zapisao:

“Na oko šest kilometara od Bara, u ataru sela Zupci, kod zaseoka Ribnjak, postoje temelji crkve koju je po tradiciji, podigla kraljica Jelena. Bila je to jednobrodna crkva izdužene osnove sa reklo bi se, pravougaonom apsidom i prilično izduženom pripratom. Sagrađena je od prilično dobro obrađenih kvadera krečnjaka. 

Služila je, po kazivanju seljana i pravoslavnim kao Crkva Sv. Vasilija i katolicima pod imenom Sv. Ivana. Mještani još ovo mjesto nazivaju Benediktinski dom. Bošković piše i da je naučnik Jastrebov bio dobio jedan stari pečat koji je bio pronađen navodno na ovim ruševinama, ali da je teško saznati da li je pečat pripadao ovoj ili nekoj drugoj crkvi (Glasnik SUD, XLVIII, 1880, 360)“

Kako bilo, nakon posljednjih neimarskih zahvata SPC na ovom arheološkom lokalitetu teško da će iko više biti u mogućnosti da nešto istražuje ili otkriva o njegovoj bližoj i daljoj prošlosti. Zabetonirani su.

zupci4

Gornju crkvu iznad manastira Ribnjak, na brdu Gradac, podigao je kralj Nikola nakon borbi za oslobođenje 1877-78. Gradnja bogomolje u Zupcima, izvještava ondašnja crnogorska štampa, dovršena je 1894. godine. Hram je osveštan godinu kasnije, a potpadao je pod parohiju Barsku Mitropolijske eparhije Crnogorske crkve.

Ova Knjaževa zadužbina, nazvana i Ribnjak, po obližnjem polju i izvoru, posvećena je Vasiliju Čudotvorcu Ostroškome, koga je autokefalna Mitropolija crnogorska - Crnogorska pravoslavna crkva pod upravom mitropolita Save Petrovića-Njegoša kanonizovala najkasnije 1768. godine.

Znači do skoro na mjestu današnjeg manastira Ribnjak postojali su arheološki srednjevjekovni ostaci crkve i crkva na brdu Gradac koju je bio podigao kralj Nikola.

Danas je to nakon što su se “neimari” SPC dohvatili ovog arheološkog lokaliteta sasvim druga priča. Sada ovaj “kompleks” čine:hram Svetog Vasilija Ostroškog, obnovljeni stari hram Sv. Vasilija Ostroškog na brdu Gradac, paraklis-krstionica Sv. Jovana Krstitelja, hram Svetih Apostola Petra i Pavla, konak koji se sastoji od tri objekta i dvije ekonomske zgrade...

zupci5

Što bi rekli, SPC neimarstvo mu je dalo pun tretman, raznolikost stlova, arhitektonskih i slikarskih elemenata koji teško da su bili prisutni na ovim prostorima, uz obavezno ograđivanje “posjeda” visokim zidovima. E sad ako je i od “obnovitelja” mnogo je. 

Kao što možete vidjeti na fotografijama na mjestu arheološkog lokaliteta nikao je kompleks raznorodnih zgrada svih oblika koji teško da se mogu dokumentovati u starijoj i novijoj prošlosti Bara i okoline. Drugim riječima, nije stigla ni da bude naučno obrađena, a posebno ne danas kada je prošla kroz neimarsku mašineriju SPC.

I eto, pored sve važnosti crkvišta u Zupcima za crnogorsku kulturnu baštinu, danas se opet može konstatovati da je SPC uspjela da devastira ovaj arheološki kompleks radovima koji su izvedeni bez nadzora, dodajući elemente koji stilskim karakteristikama odstupaju od ambijenta u kojem se nalaze.

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slobo_neregistrovani
02.09.2023. 13:51

O čemu je ovde riječ Kakav Bar kakva Rumija Znate li od kada su oni u CG? CG je bila malo proširena danasnja opština Cetinje imala je 3200 kuća. Za M SPC valjda znate da su svi Mitropoliti hirotronisani ili pred izbeglim patrijarhom u Sofiji ili u Mitropoliji Karlovačkoj - prvoj medju jednakima. Izuzetak je Danilo I koji je to uradio u Moskvi, da bi CG, Rusija priznala i time izbegao trovlasce; Turci Mitropolija i Providur Mletački.

2
0
K Karadag
02.09.2023. 23:08

@Slobo_neregistrovani zaboravio si Njegosa koji se hirotonisao u Petrogradu u Rusiji.

4
0
N Neshh_neregistrovani
02.09.2023. 13:20

Super. Do sada je lokalitet od izuzetne važnosti stajao i niko se nije setio da ga istraži. Sad kad je obnovljena crkva i manastir, kao se setili. Pa kuku i jao! Daaaj...

4
14
T ToJePoTradiciju_neregistrovani
02.09.2023. 12:32

Sve sto nije Srbsko Opancarsko oni su uvek Unistili bas sve, koliko ovi mesta gde Arheolozi oznacili da tu Arheolosko mesto Opancari bas tu poceli nesto Graditi bas kao ovde. Evo jednog primera u okolinu Prishtine mesto zvano Ulpiana Ilirski Stari naziv Prishtine to su hteli unistiti gde ove godine je otkriveno nesto Fantasticno i staro vise od 2000 godine

13
5
F Franjo_neregistrovani
02.09.2023. 10:35

Fascinira ljubav Ivana Kerna prema Pravoslavlju. Ka da je 5 tisuće ljeta Pravoslavac iako Hrišćanstvo ima tek 2 tisuće ljeta. Od njegove jubavi i mržnje prema SPC je 1mm a i manje. Totalno je batalio Katolicizam i Islamstvo.

6
8
R RIR_neregistrovani
02.09.2023. 10:23

…ološi ,sve su “obnovili” naopako ,prokletnici …to u srbiji ne smiju da rade …! a što bi narod ,kod nas rekao …” rade kao da je tuđe…!/devastiraju ,prepravljaju i dodaju da se uklopi sa SS -okupatorskim manirom !/ da misle stvarno da je njihovo ,nebi od dragulja pravili nevrijedno ,neistorisko izvorno ,neambijentalno …Sve unistavaju nemilice !

17
4
P Peca_neregistrovani
02.09.2023. 08:17

Portal analitika, umjesto da se okrenemo jedni drugima, vi, ovim i sličnim tekstovima, koji se baziraju na izmišljotini nastavljate da unosite razdor i podjele u crnogorsko društvo, nažalost i komentare koji personifikuju fašističke ideje. Dosta!!!

9
22
D DarIna_neregistrovani
02.09.2023. 10:08

@Peca_neregistrovani Neko mora braniti CG ! Srbe istina boli.

23
6
N NeronovZakon_neregistrovani
02.09.2023. 07:38

porušiti odma sve to,Paganska srbijanska crkve bolesnom agresijom ma CG uzurpira sve pred sobom

20
6
N Neron_neregistrovani
02.09.2023. 10:23

@NeronovZakon_neregistrovani Muči . Ti bi da zidaš minarete na Hrišćanskim Crkvama.

6
16
v veskonk_neregistrovani
02.09.2023. 11:52

@Neron_neregistrovani Svakim danom ljudi uviđaju da spc nije crkvena organizacija no politička i u suštini sektaška koja veze nema sa crnogorskom tradicijom pravoslavlja.

17
4
N Neron_neregistrovani
02.09.2023. 12:22

@veskonk_neregistrovani Ma što reče" čovječe ". Nijesi Crnogorac pa tako nepameću zboriš.

4
14
d dragan_neregistrovani
02.09.2023. 07:13

Svaka cast Gospodine! Respekt!

15
6
_ _neregistrovani
02.09.2023. 07:13

3
2
H Hermes_neregistrovani
02.09.2023. 07:01

Sve će to popraviti vladika Rihard Minihofer kad smijeni Miraša.

9
15
Z Zzzzzzzz_neregistrovani
02.09.2023. 07:35

@Hermes_neregistrovani …. Sve ce se to porusit kad se zavrsi okupacija!

20
10
A Ana_neregistrovani
03.09.2023. 04:17

@Zzzzzzzz_neregistrovani Pre ćeš ti na traktor nego što ćeš nešto rušiti.

1
4