Kultura

Portret iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španskog umjetnika

Pikasova slika na prodaju, mogla bi postići cijenu veću od 120 miliona dolara

Pikasovo remek-djelo "Femme à la montre" moglo bi postići cijenu veću od 120 miliona dolara kada se ove jeseni nađe na aukciji, prenio je CNN.

Pikasova slika na prodaju, mogla bi postići cijenu veću od 120 miliona dolara Foto: Getty Images via AFP
Portal AnalitikaIzvor

Ulje na platnu iz 1932. zauzeće središnje mjesto na dvodnevnom događaju u Sotheby’s u Njujorku u novembru, kada kolekcija Emily Fisher Landau bude stavljena u prodaju.

Djelo veličine 130 x 96,5 centimetara prikazuje Pikasovu ljubavnicu i “zlatnu muzu” Marie-Therese Walter, koja se pojavljuje na mnogim njegovim portretima.

Prema aukcijskoj kući, portret je iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španskog umjetnika.

U izjavi kojom je najavio prodaju Julian Dawes, voditelj impresionističke i moderne umjetnosti Sotheby’sa za Ameriku, rekao je: “Picassova ‘Femme à la Montre’ je remek-djelo po svim mjerama.

Naslikana 1932., u vrijeme “Pikasovog ‘annus mirabilis’ puna je radosnog, strastvenog napuštanja, ali je u isto vrijeme potpuno promišljena. Njegove hrabre primarne boje pjevaju s pet stopa visokog platna“.

Pikaso je prvi put upoznao Walter u Parizu 1927. kada je imala 17 godina, a on je još bio u braku s prvom ženom Olgom Khokhlovom, rusko-ukrajinskom balerinom.

Walter će postati inspiracija za neka od njegovih najtraženijih platna, crteža i skulptura.

Kako je vrijeme odmicalo, Pikasu je bilo sve teže sakriti svoje osjećaje prema Walter i njegov brak je okončan.

Umjetnik je naslikao “Femme à la montre” u kolovozu 1932., ubrzo nakon završetka retrospektive u Galerie Georges Petit u Parizu.

Pikaso je umro 1973, a Walter 1977.

Slika je jedna od oko 120 iz zbirke Fisher Landau, svjetski poznate kolekcionarke suvremene umjetnosti koja je umrla ranije ove godine u dobi od 102 godine.

Očekuje se da će zbirka, koja takođe uključuje djela Marka Rothka, Andyja Warhola, Willema de Kooninga i Georgije O’Keeffe, biti prodana za više od 400 miliona dolara.

Fisher Landau počela je skupljati umjetnine nakon što je primila isplatu od osiguranja nakon oružane pljačke njezina doma u Njuorku 1969. u kojoj je ostala bez nakita.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mone_neregistrovani
18.09.2023. 12:43

Kakvo pranje para !!!

0
1