Svijet

Papa Franjo prekinuo govor, prebačen u bolnicu

Papa Franjo odveden je u srijedu nakon opšte audijencije u bolnicu na pretrage, rekli su izvori, nakon što je morao da prepusti čitanje govora jednom od svojih pomoćnika.

Papa Franjo prekinuo govor, prebačen u bolnicu Foto: Vincenzo Pinto/Afp/Profimedia
Jutarnji.hrIzvor

Tokom audijencije, Papa je rekao da se još nije potpuno oporavio nakon što je smanjio svoj raspored u posljednjih nekoliko dana zbog simptoma sličnih gripu.

"Još uvijek sam malo prehlađen", kazao je Franjo tokom audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI.

Osamdesetsedmogodišnji papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je svoj raspored za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se kao i obično obratio okupljenima na Trgu svetog Petra kako bi prenio svoju poruku Angelus.

Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku sa jermenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan.

Papa je progovorio na kraju audijencije, promuklim glasom, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir. 

Pomenuo je sukobe u Ukrajini, Izraelu i na palestinskoj teritoriji, kao i nedavne smrtonosne napade na katoličku crkvu i džamiju u Burkini Faso, te nastavak nasilja na Haitiju.

U decembru je  bio prisiljen da otkaže planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U januaru nije mogao da dovrši govor zbog "blagog bronhitisa". Kasnije tokom mjeseca rekao je da mu je bolje uprkos "nekim bolovima".

Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća.

Papa takođe teško hoda, a redovno koristi invalidska kolica ili štap.


Portal Analitika