Region

"Nisam optimističan"

Pahor: Države regiona neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050, a vrijeme curi

Bivši predsjednik Republike SlovenijeBorut Pahorna konferenciji "Prijatelji Zapadnog Balkana" u Ljubljani, kazao je da ne misli da će EU i zemlje zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

Pahor: Države regiona neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050, a vrijeme curi Foto: Foto: Instagram
AgencijeIzvor

“Nisam imao osjećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. godine. Niko ne vjeruje da će EU i države u regionu biti spremne do 2030. godine, ako nastavimo ovako ni 2050. godine region neće biti spreman. Svi znamo da vrijeme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom dijelu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost “ poručio je Pahor, prenose agencije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, ponudio se kao zamjena Miroslavu Lajčaku na mjestu specijalnog izaslanika EU i naveo kako je taj dijalog stao zbog nedostatka povjerenja.

“Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve reference za koje mislim da imam, da dam svoj plan”, kazao je on.

Pahor dodaje da treba naći način da se ide dalje jer, kako je kazao, bez dijaloga se ne može postići ništa ni za Kosovo ni za Srbiju ono što im treba za budućnost.

Portal Analitika