FinTech

Od alternative do mejnstrima

Ovogodišnji Super Bowl u znaku NFT-a, oglašivači kriptovalutne kompanije

Jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja i najznačajnija prilika za televizijsko oglašavanje, Super Bowl, ove godine u znaku je blockchain tehnologije. Kompanije iz oblasti kriptovaluta su oglašivači, a Nacionalna fudbalska liga (NFL) izdaje sopstvene tokene osmišljene za ovu priliku.

Ovogodišnji Super Bowl u znaku NFT-a, oglašivači kriptovalutne kompanije Foto: SMC
FinTech Analitika
FinTech AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Proslavljeni sportisti i supermodeli u reklamnim spotovima promovišu kompanije čiji biznis obuhvata kriptovalute. Nekada predmet interesovanja entuzijasta, kriptovalute i biznisi bazirani na njihovoj primjeni od alternative već su postali mejnstrim.

Ono što je za sada poznato je da će najmanje tri servisa za trgovinu digitalnim valutama – eToro, Crypto com i FTX – biti među oglašivačima tokom današnje finalne utakmice. Takođe, kanadska kriptoberza BitBuy, oglašavaće se prilikom prenosa utakmice za gledaoce u toj zemlji.

Takođe i ulaznica za današnju utakmicu u Los Andđelesu donosi nešto više od mjesta na stadionu – fanovi će dobiti i svoj NFT.

NFL je najavila prošle sedmice da učesnicima Super Bowla obezbjeđuje prilagođene NFT-ove, u obliku virtuelnih karata sa oznakom dijela stadiona, broja reda i sjedišta. 

NFL je, u partnerstvu sa Ticketmasterom, takođe objavila seriju „istorijskih komemorativnih“ NFT-ova svakog dana od ponedjeljka do subote dok će današnji dan biti u znaku objavljivanja NFT-a sa ulaznicom za Super Bowl LVI, za čiji dizajn je bio zadužen lokalni umjetnik iz južne Kalifornije.

Finalisti Super Bowla – Los Anđeles Remsi i Sinsinati Bengalsi – takođe su za ovu priliku kreirali posebne NFT-ove u svoju čast. U NFL-u je najavljeno da će pobjednik takmičenja će dobiti svoj šampionski NFT koji će biti objavljen do kraja ovog mjeseca.

Ovo nije prvi eksperiment NFL-a sa digitalnom imovinom. Liga je počela da nudi „virtuelne komemorativne karte za NFT“ tokom regularne sezone, što se pokazalo veoma uspješnim,

Ovogodišnji Super Bowl će uključivati samo prodaju karata putem mobilnog telefona, što će NFL-u dati još jednu priliku da eksperimentiše sa NFT-ovima.

Kada je riječ o oglašivačima koji su dobili parče marketinškog prostora tokom Super Bowla, koji pored dodjele Oskara predstavlja jednu od najboljih (i najskupljih) prilika za televizijsko oglašavanje, čak i kompanije koje nijesu kriptovalute će se pozvati na uspon industrije: NFT se pojavljuje u reklami za pivo sa nultim sadržajem ugljenih hidrata Bud Light Next.

Softverska kompanija TurboTax, koja je nedavno pokrenula program direktnog depozita sa Coinbaseom kako bi omogućila korisnicima da konvertuju svoje povraćaje poreza u kriptovalute, u svom oglasu prikazuje investitora kriptovaluta iz malog grada.

U diskusijama na brojnim forumima, kao i na Redditu, večerašnji događaj već je dobio naziv „Crypto Bowl“.

Prisustvo kompanija iz svijeta kriptovaluta i sadržaja vezanih za blockchain tehnologiju kod onih koje se bave drugim djelatnostima u oglašavanju tokom ovog sportskog događaja..

Super Bowl ostaje najvažniji događaj u reklamnom kalendaru koji privlači ogromnu publiku čak i kada televizija uživo gubi gledanost u odnosu na platforme za striming i mobilne video sadržaje.

Očekuje se da će oko 100 miliona ljudi gledati ovogodišnji meč između Los Anđeles Remsa i Sinsinati Bengalsa. NBCUniversal, koji emituje igru i koji je prodao reklamni prostor za vrijeme igre, naplaćuje do sedam miliona dolara za 30 sekundi emitovanja. 

Portal Analitika