Crna hronika

Zakazano razmatranje žalbe tužilaštva na odluku Višeg suda za šverc 1.206 kilograma kokaina

Oslobađajuća presuda Krstovića na provjeri 15. juna

Apelacioni sud će 15. juna razmatrati žalbu tužilaštva na presudu Višeg suda kojom su Budimir i Marina Krstović, usljed nedostatka dokaza, osobođeni optužbe da su iz Ekvadora u Crnu Goru prošvercovali 1.206 kilograma kokaina radi dalje prodaje.

Oslobađajuća presuda Krstovića na provjeri 15. juna Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

Prvostepenu presudu je izrekla sutkinja Vesna Kovačević.

Prema navodima presude, tužilaštvo tokom sudskog postupka nije pružilo dokaze koji upućuju da su optuženi tokom jula i avgusta prošle godine u Ekvadoru od N. N. osobe nabavili a potom radi dalje prodaje držali u svom magacinu u selu Mojanovići 1206,253 kilograma kokaina.

Sud je ukazao na nelogičnost optužnice gdje se navodi da su Krstovići nabavili 1206,037 kilograma dok je u njihovom magacinu pronađeno 1206,253 kilograma kokaina – 2.016 kilograma više.

"Znači da su optuženi nabavili manje kokaina od N. N. lica iz Ekvadora nego što su prema optužnici držali u svom magacinu u Mojanovićima", pojasnila je sutkinja Kovačević.

Ona je ukazala da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od N. N. lica kako je to navedeno u optužnici.

"Jedino što je sa sigurnošću utvrđeno je da su optuženi naručili banane od firme COEXFRUIT S.A. iz Ekvadora vlasništvo Karlosa Falkezija", navodi se u kratkom obrazloženju presude. Sudu nije jasno na osnovu čega je tužilaštvo izvelo zaključak da je kokain utovaren baš u Luci Bolivar s obzirom na iskaz predstavnika MSC kompanije koja obezbjeđuje kontejnere za prevoz robe.

"Kokain se mogao utovariti i na planatažama gdje se vrši utovar banana i na putu od plantaža do luke u Ekvadoru ili neposredno negdje u blizini same luke ali prije provjere kontejnera od strane nadležnih organa. Ono što je sigurno utvrđeno jeste da upravo optuženi nemaju pristup kontejneru i da ne mogu da kontrolišu utovar robe u Ekvadoru, odnosno ne mogu da kontrolišu kontejner do dolaska u njihov magacin", pojasnila je sutkinja Kovačević. Analizirajući komunikaciju sa Karlosom Falkezijem, za sud je nesporno da je 22. jula 2021. godine optužena Marina Krstović poslala poruku ,,molim te pazi“ a zatim poruku ,,na kvalitet“, na šta joj dobavljač odgovara ,,tako uvijek radimo“, ,,sada smo još pažljiviji“.

Međutim, sud se nije saglasio sa stavom tužioca da se ove poruke odnose na kokain već je, cijeneći novi prevod komunikacija proširen za period od mjesec i po (od 1. jula prošle godine) a ne kako je prethodno tužilac predložio (od 15. jula prošle godine), zaključio da optužena prethodno upozoravala Karlosa Falkezija na kvalitet banana, da mu govori da je Budo ljut što plaća takvo voće.

Sutkinja Kovačeviće je istakla da i kada bi sud prihvatio da se dvije sporne poruke Marine Krstović, ,,molim te pazi“ i ,,na kvalitet“, odnose na kokain ostaje nejasno da li su optuženi nabavili drogu od N. N. lica ili Karlosa Falkezija.

Sud je podsjetio da policija nije odredila mjere tajnog nadzora prema Krstovićima iako je imala operativne podatake da se u kontejneru banana, koji je naručila kompanija San Francisko, nalazi droga i to dok se tovar sa kokainom nalazio na Malti Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta 2021. godine pronašla 1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom. Banane, koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu njenog oca Budimira, utovarene su na MSC „Katja“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katja“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Šarlot“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar odakle je teret transportovan u magacin u Mojanovićima.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rašo_neregistrovani
04.06.2023. 07:25

Neka pitaju Dritana i njegove satelite u policiji ko im je ovo servirao. Lično mislim dritan sa ekipom da bi podigao svoj rejting. Sramno čime se sve " ljudi" služe. Davno je rečeno : teško onom koji mora drugog da unizi da bi se uzdigao ili bolje reći da bi imao iluziju da se uzdigao.

1
0