Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Oslikan mural prijateljstva dva pobratimska grada: „Pijanista“ povezao Kotor i turski Gaziantep

U okviru projekta „Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana“

Oslikan mural prijateljstva dva pobratimska grada: „Pijanista“ povezao Kotor i turski Gaziantep

Umjetničko djelo krasi stadion OŠ „Njegoš i djelo je umjetnika Andreja Josifovskog

Oslikan mural prijateljstva dva pobratimska grada: „Pijanista“ povezao Kotor i turski Gaziantep Foto: Festival KotorArt
Portal AnalitikaIzvor

U okviru projekta „Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana“ koji realizuju KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega, na stadionu JU OŠ „Njegoš“ u Kotoru, oslikan je mural posvećen prijateljstvu između dva pobratimska grada – Kotora i turskog grada Gaziantepa.

Kako ističu iz PR KotorArt festivala, autor murala je istaknuti vizuelni umjetnik i inženjer arhitekture, Andrej Josifovski, poznat javnosti pod nadimkom Pijanista. Njegova umjetnost reflektuje često provokativne društvene i kulturne poruke, a ovaj mural je značajan doprinos ovom projektu, koji istražuje preplitanje umjetnosti, ekologije i solidarnosti u digitalnom dobu.


„Izrada ovog murala označava početak niza aktivnosti planiranih za naredni period, kroz koje ćemo promovisati vrijednosti koje nas povezuju i unaprijeđivati dijalog o pitanjima digitalnih prava, ekologije i umjetnosti“, rečeno je iz PR službe.

Dodajući da ovaj mural simbolizuje naše posvećenost zajedništvu, solidarnosti i očuvanju kulture sjećanja. U sklopu ovog događaja, organizovali smo i razgovor o važnosti zajednice u očuvanju i njegovanju solidarnosti, baštine i kulture sjećanja.

Projekat Saradnja u oblasti digitalnih prava Zapadnog Balkana ima za cilj da okupi organizacije civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana, kako bi unaprijedili zajedničko zalaganje i podstakli dijalog o pitanjima digitalnih prava. Podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, ovaj projekat uključuje zalaganje za evropske integracije, izgradnju kapaciteta, regionalno istraživanje, politiku i zastupanje, kao i zajedničke javne aktivnosti.

Partneri na tom projektu su: Fondacija Don Branko Sbutega (Crna Gora), Institut za komunikološke studije (Sjeverna Makedonija), organizacije YIHR (Kosovo) i Zašto ne (Bosna i Hercegovina), Centar SCiDEV (Albanija), Fondacija SHARE (Srbija) i Institut za veštačku inteligenciju, istraživanje i razvoj (Srbija).

Portal Analitika