Zdravlje

Lijek će biti dostupan u narednih mjesec

Odobrena Trikafta za šest pacijenata mlađih od šest godina

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za šest pacijenata koji su mlađi od šest godina, saopšteno je iz ovog resora. 

Odobrena Trikafta za šest pacijenata mlađih od šest godina Foto: Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je, kažu oni, Evropska agencija za ljekove odobrila primjenu ovog lijeka za pacijente mlađe od šest godina krajem prošle godine, stekli su se uslovi za upućivanje najmlađih pacijenata iz Crne Gore na Institut za majku i dijete u Beogradu na procjenu bolesti, nakon čega je komisija odobrila primjenu lijeka. 

„Lijek će biti dostupan pacijentima u apotekama Montefarma kada se sprovede zakonska procedura nabavke lijeka, što se očekuje u narednih mjesec“, naveli su iz Minsitarstva zdravlja. 

Iz resora Vojislava Šimuna podsjećaju da su tokom 2023. godine odobrili primjenu lijeka Trikafta za 30 pacijenta starijih od šest godina koji su kandidati za ovu vrstu terapije 

„U tu svrhu je izdvojeno oko 6,1 milion eura iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, dok će za liječenje novih pacijenata na godišnjem nivou biti potrebno dodatnih 1,5 miliona eura. Ministarstvo zdravlja će nastaviti da odgovornom zdravstvenom politikom vodi računa o dostupnosti zdravstvene zaštite kroz praćenje savremenih trendova i uvođenje savremene terapije za pacijente u skladu sa medicinskim indikacijama“, zaključili su.

Portal Analitika