Društvo

Od sjutra onlajn dodjeljivanje PIN koda za korišćenje portala eZdravlje

Građani su u proteklom periodu pokazali veliko interesovanje za korištenje portala eZdravlje, čiji je osnovni preduslov posjedovanje PIN koda, koji se trenutno moze dobiti odlaskom kod izabranih ljekara ili na šalterima poslovnih jedinica i filijala Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO). S tim u vezi, Fond će već od sjutra obezbijediti onlajn dodjeljivanje PIN koda, koji će osiguranici dobijati unosom potrebnih podataka (broj Zdravstvene knjižice, matični broj i broj telefona) na portalu eZdravlje.

Od sjutra onlajn dodjeljivanje PIN koda za korišćenje portala eZdravlje Foto: Infobiro
Izvor

Posrijedi je, kako je kazao direktor Fonda Sead Čirgić, jedna u nizu mjera koje je FZO donio, slijedeći preporuke Vlade, a sve u cilju sprovodjenja preventivnih mjera zbog pojave i širenja korona virusa.

"Juče smo donijeli niz mjera sa namjerom da zaštitimo naše zaposlene, korisnike Fonda i one koji su nam trenutno najpotrebniji - ljekare. Prije svega, apelovali smo na naše osiguranike da bez prijeke potrebe ne dolaze u FZO. Ograničili smo vrijeme kada mogu dolaziti na šaltere poslovnih jedinica odnosno filijala Fonda. Novo radno vrijeme je od 8 do 11 sati. Uputili smo molbu da ne dolaze ako nije neophodno da bi predali zahtjeve za refundaciju ili zahtjeve za upućivanje, u koliko se ne radi o hitnim situacijama", rekao je Čirgić u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.

Primjetan je, kako je dodao Čirgić, porast trenda korišćenja elektronskih servisa koje je Fond omogućio upravo za njihovu namjenu.

"Ono što takođe mogu da primjetim je da smo samo u toku jučerašnjeg dana imali povećano korišćenje servisa elektronskog naručivanja koji omogućava hroničnim pacijentima da obezbjede dovoljnu mjesečnu terapiju. Njih oko 350 je iskoristilo tu mogućnost i ja sam jako zadovoljan. Osim toga, u komunikaciji sa direktorom Doma zdravlja (DZ) u Podgorici Nebojšom Kavarićem saznali smo da su se drastično smanjile gužve u DZ", kazao je direktor Fonda.

On je još jednom apelovao na građane da bez prijeke potrebe ne posjećuju DZ, pogotovo ako osjete simptome gripe.

"Moramo da sačuvamo naše ljekare. Iskoristite sve brojeve telefona koji su dostupni a koje su objavili Institut za javno zdravlje i DZ. Na taj način ćemo sačuvati i ljekare i druge građane", istakao je Čirgić.

Trenutno u CG dovoljan broj respiratora, obezbijediće se i dodatna dezinfekciona sredstva

Trenutno, kako je naveo prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje, Crna Gora raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora.

"Ukupno ih u sistemu imamo 70, ali zbog epidemiološke situacije i moguće pojave Korona virusa obezbijedićemo dovodatne količine kako bismo bili spremni za svaku situaciju. Stoga je Fond naručio još deset respiratora. Očekujemo da ćemo dva dobiti u roku od pet dana, a još pet u roku od mjesec dana",

Čirgić se osvrnuo i na nedavno najavljenu donaciju Republike Kine Crnoj Gori u vidu dva respiratora.

"Obezbjedićemo još veći broj repiratora, u postupku su pregovori Vlade da se obezbijedi određeni broj respiratora pored ova dva, tako da mislim da ćemo sa te strane biti u potpunosti pokriveni", istakao je on.

Kada je u pitanju količina dezinfekcionih sredstava u apotekama, prema njegovim saznanjima, najavljeno je će se obezbijediti dovoljna količina istih.

"Trenutno znamo da ih nema na raspolaganju u svim apotekama, kako sam upoznat, u Monetefarm apotekama imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava za ruke", naveo je on.

Portal Analitika