Zdravlje

Obilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dodijeljena priznanja najboljima

„Vaša djela vrijedna su divljenja, prije svega imajući u vidu da davanjem krvi pomažete da se sačuvaju životi naših sugrađana", poručio je predsjednik Crvenog krsta Mitar Vučković

Obilježen Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dodijeljena priznanja najboljima Foto: Crveni krst CG
Portal AnalitikaIzvor

Povodom obilježavanja 11 . maja, Dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, danas su u Podgorici dodijeljena priznanja najboljim davaocima. Nagrade su dodijeljene: Dejanu Janiću iz Podgorice, Muju Avdiću iz Tivta, Kilibardi Nikoli iz Bara, Dragaš Goranu iz Pljevalja, Zoranu Blečiću iz Podgorice, Tomašević Slobodanu iz Bara i Velizaru-Batu Obradoviću iz Nikšića.

Takođe, za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili transfuziološkinja dr Nađa Bošković i transfuzer Srećko Mikulić a za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada nagrađen je Goran Tripković iz Nikšića.

Nagradu je dobio i najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini JP „Lokalni putevi“ iz Pljevalja.

Kako ističu iz Crvenog krsta, priznanja su nagrađenima uručili Sreten Jakić, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu, regulisanje profesije i nadzor nad funkcionisanjem strukovnih regulatornih tijela u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Mitar Vučković.

Jakić je na današnjoj svečanosti istakao da su stubovi na kojima počiva naša zajednicanesebičnost, hrabrost i humanost, a doprinos dobrovoljnih davalaca krvi, neizmjeran.

"Ministarstvo zdravlja, u svojoj misiji obezbjeđivanja potpune, kvalitetne i efektivne zdravstvene zaštite za sve građane, prepoznaje ključnu ulogu dovoljnih količina krvi. Upravo zbog toga, želim istaknuti ne samo važnost dobrovoljnog davalaštva krvi, već i zahvalnost prema svakom pojedincu koji je odlučio da svojim gestom spašava živote“, poručio je Jakić.

Vučković je čestitao nagrađenima i naveo da je obezbjeđivanje sigurnih količina krvi, nacionalno bogatstvo.

“ Čestitam nagrađenima na dobijenim priznanjima i želim da naglasim da su Vaša djela vrijedna divljenja, prije svega imajući u vidu da davanjem krvi pomažete da se sačuvaju životi naših sugrađana. Crveni krst Crne Gore prepoznaje značaj insitucije davalaštva krvi ovde u Crnoj Gori, jer krv može zatrebati svakome i u svakom trenutku i očekujemo da ćete nastaviti da spasavate ljudske živote u akcijama humanosti i solidarnostijer dati krv znači svrstati se u red plemenitih i odgovornih", istakao je Vučković.

Dobitnicima je čestitala i direktorka Zavoda za transfuziju krvi mr sci dr Tamara Šćepanović i istakla rezultate davalaštva krvi za proteklu godinu.

"U našoj zemlji je u prošloj godini prikupljeno 20,344 jedinice krvi i procenat davalaštva je iznosio 3,3% i to je drugi najbolji rezultat do sada. Prvi je bio 2022. godine za kojom smo u zaostatku bili za samo oko 300 jedinica krvi. Međutim i pored ovog blagog pada u ukupnom broju prikupljenih donacija u 2023. godini, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi raste iz godine u godinu“, dodala je Šćepanović.

Iz Crvenog krsta podsjećaju da im je cilj promocija dobrovoljnog davanja krvi i skretanje pažnje javnosti na ovu djelatnost. Pored dodjele priznanja, lokalne organizacije Crvenog krsta u Nedjelji Crvenog krsta, organizovale su brojne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, kao i motivaciona predavanja na tu temu.

Portal Analitika