Svijet

Promjene stupaju na snagu 29. maja

Norveška zabranjuje ulazak ruskim turistima u državu

Izuzeci će biti odobreni u određenim slučajevima, kao što je posjeta bliskim rođacima j i ruskim državljanima koji rade ili studiraju u Norveškoj ili drugim zemljama u šengenskom području

Norveška zabranjuje ulazak ruskim turistima u državu Foto: Life in Norway
Portal AnalitikaIzvor

Norveška vlada odlučila je da zabrani ulazak ruskim državljanima koji tamo idu radi turizma ili drugih nenužnih putovanja.

Kako javlja agencija AP ruskim državljanima koji namjeravaju da putuju u Norvešku u turističke ili druge svrhe koje nisu bitne biće odbijen ulazak nakon prelaska van granice.

Norveška vlada napomenula je da će se ova pravila primjenjivati i na one koji imaju vize izdate u Norveškoj prije pooštravanja viznih praksi u proljeće 2022. i na one koji imaju vize izdane u drugim zemljama u šengenskom području.

Izuzeci će biti odobreni u određenim slučajevima, kao što je posjeta bliskim rođacima (roditeljima, supružnicima, vanbračnim osobama i djeci) koji žive u Norveškoj i ruskim državljanima koji rade ili studiraju u Norveškoj ili drugim zemljama u šengenskom području. Promjene stupaju na snagu 29. maja.

"Odluka o pooštravanju pravila ulaska u skladu je s norveškim pristupom stajanja uz saveznike i partnere u reakcijama protiv ruskog nezakonitog agresorskog rata protiv Ukrajine", kazala je ministarka pravosuđa i javne bezbjednosti Norveške Emilie Enger Mehl.


Portal Analitika