Baština

Biseri crnogorske kulturne baštine

„Neimari“ SPC gradili i slikali tako da ništa ne ostane za sjutra: Manastir Donji Ostrog

Izgleda da SPC i njihove širitelje svetosavske magle najmanje brine što su to zakonom zaštićeni sakralni objekti crnogorske kulturne baštine. Po ovome što danas vidimo njima su očigledno dozvoljene sve vrste radova na kulturnim dobrima

„Neimari“ SPC gradili i slikali tako da ništa ne ostane za sjutra: Manastir Donji Ostrog Foto: PA
Ivan KERN
Ivan KERNAutor
Portal AnalitikaIzvor

Stav da kroz nelegalne konzervatorske i restauratorske radove i druge zahvate na sakralnim objektima, unošenjem novih elemenata koji nijesu svojstveni i primjereni autohtonoj graditeljskoj i uopšte kulturnoj baštini Crne Gore, a pod izgovorom privođenja objekta bogoslužbenim funkcijama, čime se namjerno mjenjaju ili nastoje trajno izmjeniti njihova prepoznatljiva istorijska i kulturna svojstva i osobenosti može se utvrditi na primjeru činjenja SPC u Manastiru Ostrog. 

Manastir Donji Ostrog sastavni je dio tog majstorisanja SPC na crnogorskoj kulturnoj baštini.

dmo2

Manastir Ostrog osnovao je Sveti Vasilije, visoko pod Ostroškim gredama. Od vremena njegovog proglašenja za sveca 1678. godine, ovo je najveće hodočasničko mjesto u Crnoj Gori i na širim balkanskim prostorima. Sastoji se iz dvije cjeline, Gornjeg i Donjeg manastira, koji su međusobno povezani kolskim putem.

Donji manastir je lociran na prostranoj zaravni. Postepeno se razvijao, služeći potrebama Gornjeg manastira. Na mjestu gdje se nalazio stariji hram, iguman Josif Pavićević, uz pomoć Bjelopavlića gradi crkvu Sv. Trojice 1824. Freske, sa čudima Sv. Vasilija Ostroškog, radio je slikar Naum Andrić 60-ih godina prošlog vijeka. 

dmo3

Međutim, kao što ćete pročitati, nisu uspjele da opstanu. U sukcesivno podizanim konacima Donjeg manastira, najstarije je krilo sagrađeno 1742. Manastir Ostrog je kao spomenik sakralne arhitekture zaštićen od 1960. Od početka 2000. primjetni su bili ubrzani radovi na Donjem manastiru Ostrog.

Još tada je konstatovano ugroženo stanje i iznešene primjedbe na stanje spomenika. Primjedbe su se odnosile na to da je u neposrednom okruženju Donjeg manastira izgrađen niz novih objekata od više hiljada metara kvadratnih nepoznate namjene, neprimjerenih materijala, oblika i gabarita. Između Gornjeg i Donjeg manastira tada je u toku bio završetak radova na gradnji nove crkve.

Još 2004. godine, znači prije skoro dvadeset godina, skretana je pažnja da imajući u vidu značaj ovog kulturnog dobra, a s obzirom na obim i stepen degradacija sa konzervatorskog aspekta, uzurpacija manastirskog kompleksa predstavlja presedan, pa je čak došlo do toga da se predlagalo preispitivanje njegovih spomeničkih svojstava. 

Konstatovano je da se i unutrašnjost sakralnih objekata sređuje po novokomponovanim istorijskim aršinima: rade se novi ikonostasi, freske, živopisi, mozaici... 

"Najčešće su islikani bez uvažavanja kulturno - istorijskog konteksta, oslonjeni na kvazivizantijsku estetiku", isticala je stručna javnost tada. 

Kao da toliko nepravilnosti nije bilo dovoljno, kršenje zakona i izvođenje nelegalnih građevinskih radova nastavljeno je od strane SPC nesmanjenim tempom – do današnjeg dana.

dmo5

Možda najveća devastacija je konstatovana 2005. godine, kada je komisija Zavoda za zaštitu spomenika obišla Ostrog i utvrdila da je u Donjem manastiru uništen živopis Sv. Vasilija Ostroškog koji je tokom obilaska Komisije za utvrđivanje stanja nepokretne kulturne baštine Crne Gore godinu ranije konstatovala.

Tada je Komisija Zavoda sastavljena od iskusnih konzervatora koji poznaju sve ikone i freske u Crnoj Gori obišla Ostrog. Obilazak je izvršen nakon što je Zavod dobio informaciju da se tamo izvode neki radovi.

Po riječima Slobodana Mitrovića, tadašnjeg direktora Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika, ono što su tamo zatekli kada su konačno uspjeli da uđu u Crkvu Svete Trojice, odnosno Donji Manastir je bio – haos.

dmo6

“To je bila veoma neprijatna situacija, neprijatna atmosfera - u početku radnici nijesu htjeli da nas puste. Bilo je tu i malo nepristojnog ponašanja. Konačno smo ušli u crkvu Svete Trojice, odnosno Donji Manastir, i konstatovali da su kompletne freske premazane glet masom i pripremljena podloga za izradu novih fresaka. Porušena je i pjevnica, dragocjen arhitektonski detalj. 

Nema mnogo crkava sa pjevnicom u Crnoj Gori. Veliki radovi su i oko crkve - da li kanalizacija, da li vodovod, da li toplovod, ne znamo. Istovremeno se preziđuju otvori na crkvi i uvodi grijanje. Konstatovali smo dosta i arhitektonskih i zanatsko građevinskih radova. Najbolnije je uništavanje fresaka”.

Da podsjetimo, to su one freske za koje je samo godinu ranije Komisija za utvrđivanje stanja nepokretne kulturne baštine navela - Donji manastir sa crkvom Sv. Trojice, u dobrom je stanju sa živopisom u unutrašnjosti, rad Nauma Andrića.

Mitrović je tada kazao da su kao institucija za zaštitu kulturnih dobara imali puno problema arhitektonske, zanatske prirode. Nešto se dograđuje ili obnavlja ali ne kvalitetno, u odgovarajućem duhu i stilu, ali ovo je bio prvi put da su se stručnjaci zavoda sreli sa paradoksalnom situacijom – da ljudi iz crkve unište fresku.

dmo9

Tada je iznijet stav da bi bilo jedino ispravno da crkva zajedno sa Zavodom objavi konkurs sa ciljem da se vrate teme iz života Svetog Vasilija. I da to rade iskusni slikari i konzervatori, a ne priučeni majstori i popovi. Ali uzalud. Očigledno SPC ima svoje provjerene “neimare” koji nemaju obzira prema crnogorskoj baštini. Kako tada, tako i danas.

Tako da izgleda da SPC i njihove širitelje svetosavske magle najmanje brine što su to zakonom zaštićeni sakralni objekti crnogorske kulturne baštine.

Po ovome što danas vidimo njima su očigledno dozvoljene sve vrste radova na kulturnim dobrima. Pa čak i one koje se kose sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara. Kako izgleda, radovi SPC su još u toku, a učinak će se tek vidjeti. I gubitak Crne Gore u zaštićenim kulturnim dobrima.

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n nahija_neregistrovani
04.09.2023. 15:42

Zašto pominješ Srbiju?

0
0
F Feniks_neregistrovani
03.09.2023. 15:18

Katastrofa! Kičeraj! Tuđi rukopis. Vulgarne "freske"... Ovo je zatužbu međunarodnim sudovima... Pljačka duha crnogorskog!

13
3
R RIR_neregistrovani
03.09.2023. 13:42

…UŽAS -što su sve devastirali ,prepravili,dopisali živopise ,unistili neposredno okruženje ,ambijent…i što sve ne ,doslovno usrali !! bio sam u Komisiji za pregled objekata iznad samog Manastira Ostrog ,za objekte koji su “preskoceni” nijesu pregledani nakon zemljotresa … SVE pamtim i ne mogu da vjerujem da su SVE ovako unistili …baš odnos što bi narod rekao “KAO PREMA TUĐEM…” /što je u sustini istina i oni to znaju da nije njihovo srbijansko …/

11
3
n nahija_neregistrovani
03.09.2023. 12:57

Manastir Ostrog se nalazi na istorijskom području stare Hercegovine. Ta teritorija danas potpada pod državnom odrednicom CG ali manastir i okolina pripadaju pod drugom kulturološkom odrednicom koja sa državnom ima vrlo malo zajedničkog. Kulturna baština ovih krajeva ne pripada kulturnoj baštini CG. Kulturnu baštinu CG omeđavaju 4 nahije i to samo u doba kada su ove 4 nahije sebe smatrala državom. Brda tome nijesu pripadala kao ni stara Hercegovina a Sandžaku, Paštrovićima i Boki kotorskoj da i ne govorimo. Sve nabrojane regije ne pripadaju crnogorskoj kultrunoj baštini ili se barem ne bi smjele nazvati po najmanjoj teritorijalnoj jedinici u okviru današnje države koja je nastala ujedinjenjem pomenutih regija.

2
7
R RIR_neregistrovani
03.09.2023. 17:13

@nahija_neregistrovani , Pogledaj mapu srbije ,1878 /nakon Berlinskog kongresa ;nema cijele Vojvodine ,nema cijelog Kosovaa izmedju Srb.i CG bio jeSandzak -treba li srbija da se vrati na te granice kao i CG --ti nijesi normalan -zinula ti samo guz**a da mijenjaš CG granice -koja si ti olos ...ko je branio i odbranio Ostrog od Omer pase Latasa a vi srbi ste svPetra i Sv.Vasilijahtjeli i zborili da ih sahranite 1918 "te lesine u zemlju" to ste vi srbi koji sad zarađuju na tudjim svetinjama ...olos okupatorska ...!

12
2
N NiManjeNiVise_neregistrovani
03.09.2023. 11:55

To je srbsko opancarska Kultura i Tradicija da sve sto nije srbsko opancarsko Mora se unistiti ,,to radili vekovima od kad su ovi Opancari dosli sa Karpatski spilja. Tako su to uradili u svim Crkvama u Kosovu jer svi Albanci sa Kosova su pripali Ortodoksnoj veri ,U 1054 god kad je bio Raskol Crkve Kosova je bio pod Vizantinskoj Imperiji koja je imala Pravoslavnu -Ortodoksnu Veru.

6
3
O Opančar_neregistrovani
03.09.2023. 14:24

@NiManjeNiVise_neregistrovani Sve si slaga bez bisaga. Samo za opanke si u pravu. Vi ste cipelke nosili još od kamena doba. A bosi ste išli da protjerujete ilire ka sada Srbe i Crnogorce sa Kosova. Kosovo je Crnogorska riječ. Tačno de da ste bili Pravoslavci,no dadoste vijeru za večeru. Samo da se zna. Ojha!!!

2
3
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .
K Karadag
03.09.2023. 11:53

@Roro_neregistrovani kacavenda i pahomije nisu "rvati" o ti pupismeni covjece

4
1
F Franjo_neregistrovani
03.09.2023. 08:41

Ivane,piši malo o našim katoličkim crkvama ili ode ti u Pravoslavce. Iako kritikuješ SPC ka da im se nudiš da te prihvate brate hrvate. Meni ipak smeta da napadaš samo SPC.

5
16
O OnajKojiZna_neregistrovani
03.09.2023. 09:00

@Franjo_neregistrovani Plaćen je da pljuje po SPC, to mu je posao.

7
16
c crnogorac_neregistrovani
03.09.2023. 07:46

srbin kad nema sto da radi prodje pored komsijine ograde i baci svoju kapu preko ograde i sunja se da je ukrade to su realnosti nase sabrace srba da ne bog sacuva od takvijeh komsija i sabrace,

18
4
C Crnogorijanac_neregistrovani
03.09.2023. 09:02

@crnogorac_neregistrovani Kako to da je Srbija uvek bila bogata, a ti siromašan i nerazvijen ? Pola familije ti živi u SR a ne u HR ili BiH.

4
13
J JaoStoSiREKAO_neregistrovani
03.09.2023. 12:41

@Crnogorijanac_neregistrovani Toliko je Bogata da celi Zapad navalio u Srbistan, Posto je toliko Bogata zasto vec sad dugujete 40 Milijarde i sve sto ste imali prodali Kinezima i Arapima.

3
1
D Dejan_neregistrovani
06.09.2023. 01:19

Neverovatna mržnja a ako vama Crnogorcima treba crkva da bi izgradili identitet imate vašu registrovanu poslovnu zajednicu zvanu CPC pa se tamo molite. A možete da uzmete savet od vaših mentora kako da otmete tudje i da dopišete istoriju i laži. Ništa novo ni za vas a ni vaše mentore.

0
0
N Nema_cekanja_neregistrovani
03.09.2023. 07:21

Crnogorske institucuje snose odgovornost jer su dozvolole da se svetosavsko graditeljstvo otrgne kontroli. Iako je ovo je trebalo sasjeci u korijenu, posljednji je cas za reakciju nadleznih.

16
3
J Jadranka_neregistrovani
03.09.2023. 08:46

@Nema_cekanja_neregistrovani DPS nije nista uradio, nadamo se da ce Becic, Milatovic i Spajic nesto uraditi protiv SPC

4
9
B Bazuki_neregistrovani
03.09.2023. 07:14

Niko nema ko šta Srbin imade, Srbin ima samo kad komšije pokrade!

21
4
A Ana_neregistrovani
03.09.2023. 07:32

@Bazuki_neregistrovani Do juče si imao trobojku i pričao srpskim jezikom, a cpc i crnogorski nisu nikada postojali.

6
19
B Bazuki_neregistrovani
03.09.2023. 07:44

@Ana_neregistrovani Zašto se stidite svoje Turske istorije? Zašto to izbjegavate?

18
4
K Karadag
03.09.2023. 07:45

@Ana_neregistrovani śedi .

13
3