Sci/Tech

NASA objavila izvještaj o NLO, evo što u njemu piše

NASA nije spremna da odbaci mogućnost da je vanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje, navodi se u izvještaju američke svemirske agencije koji je predstavljen u Vašingtonu. 

NASA objavila izvještaj o NLO, evo što u njemu piše Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, izvještaj takođe kaže da nema dokaza da do sada prijavljeni slučajevi takozvanih NLO imaju bilo kakvo vanzemaljsko poreklo.

Iako se iz studije ne može zaključiti postojanje života van Zemlje, NASA kaže da nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija operiše u atmosferi Zemlje“.

Studija američke svremirske agencije analizira stotine izvještaja o „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ (UAP), koji se u javnosti najčešće nazivaju NLO (neidentifikovani leteći objekti).

Radi se o tačkama svjetlosti na nebu, koje su najčešće uočavale druge letilice, a koje nijesu objašnjene do sada.

Kako se navodi, većina ovih fenomena se mogu objasniti, a samo dva do pet odsto slučajeva se smatra anomalijom i ostaje zagonetka za sada.

U izvještaju se navodi da su „mnogi kredibilni svjedoci, često vojni avijatičari, prijavili da su u vazdušnom prostoru SAD vidjeli predmete koje ne prepoznaju“.

Jedan od najvećih izazova za Nasu je nedostatak podataka zbog čega ne mogu da zaključe da li je neki predmet UAP ili nije.

„Izvještaji svjedoka ne mogu se ponoviti i obično ne pružaju dovoljno informacija neophodnih za donošenje konačnog zaključka“, navodi se u studiji koju citira BBC.

NASA administrator Bil Nelson rekao je na konferenciji za medije da je fokus studije prelazak „sa senzacionalizma na nauku“.

Nelson je rekao da će NASA imenovati direktora za istraživanje UAP, čiji će posao biti da „razvija i nadgleda primenu Nasine vizije za istraživanje UAP“.

Kazao je da će NASA raditi sa drugim agencijama u analizi neobjašnjenih fenomena i da će koristiti vještačku inteligenciju da pretražuje atmosferu.

„Nastavićemo da gledamo u nebo i tražimo znake uslova za održanje života“, rekao je Nelson na konferenciji za medije, prenosi N1.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.