Od uvođenja sistema kvota sada ćemo imati najmanji broj žena u skupštinskim klupama

Najmanje žena u Parlamentu: Aktuelni saziv imaće svega 17 poslanica

U novom sazivu Skupštine, koji je juče konstituisan, biće samo 17 žena.

Najmanje žena u Parlamentu: Aktuelni saziv imaće svega 17 poslanica Foto: SS
Portal AnalitikaIzvor

To je najmanji broj žena u crnogorskom parlamentu od uvođenja sistema kvota, kojim je propisano da u grupi od četiri kandidata na izbornoj listi jedan mora biti manje zastupljenog pola. 

Poslanice će u ovom sazivu u svojim redovima imati koalicija „Zajedno“ – pet, Pokret Evropa sad – šest, Demokrate jednu, URA jednu, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ tri i Bošnjačka stranka jednu.

S druge strane, SNP, Albanska Alijansa, Albanski forum, HGI će u poslaničkim klupama predstavljati isključivo muškarci.

Koalicija „Zajedno“ u Skupštini će predstavljati Drita Lolla, Sonja Milatović, Zoja Bojanić-Lalović, Aleksandra Despotović i Aleksandra Vuković-Kuč. 

Pokret Evropa sad u skupštinskim klupama ima šest žena: Maida Gorčević, Anđela Jakšić, Naida Nišić, Jelena Nedović, Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović. 

Simodina Kordić, Maja Vukićević i Jelena Božović zastupaće koaliciju „Za budućnost Crne Gore“.

Demokrate u svojim redovima imaju jednu ženu – Zdenku Popović, kao i URA – Anu Novaković-Đurović.

Bošnjačka stranka unutar svog poslaničkog kluba takođe ima jednu ženu, poslanicu i u prethodnom sazivu Kenanu Strujić-Harbić.

U prilog činjenici da je iz saziva u saziv sve manje žena u skupštinskim klupama, bez obzira na sistem kvota, govori i podatak da je 2016. u skupštinskim klupama bilo 19, a 2020. godine 18 žena.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
28.07.2023. 12:20

....Ipak ih ima više procentualno nego u rudnicima ili komunalnim preduzećima, iznošenje smeća. Treba u svim oblastima da budu više zastupljene, ne samo u parlamentu gdje je najudobnije..

3
7
E E_viva_vero_montenegro
28.07.2023. 04:22

Idijoti i idijocki mentalitet treba mu vremena da se emancipuje umjesto da je žena više pa da se ponosimo i budemo primjer kao jedna mala Norveška,Finaka Swedish na balkanu itd mi slijedimo srpsk-azisku kulturu i metodiku žena se mora ośećat pregažena pihhh gadimi se od tog svirepog životinjskog srbosvijeta

8
1