Kultura

Promocija 17. maja u Galeriji MSUCG

Monografija Mija Mijuškovića pred podgoričkom publikom

Miranović: Djelo i njegov tvorac su jedno. Mijo živi svoju umjetnost. Njegovo djelo nije „kod kuće“ u atmosferi salonskog karaktera

Monografija Mija Mijuškovića pred podgoričkom publikom Foto: MSUCG
Portal AnalitikaIzvor

U petak u galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova biće upriličena promocija monografije Mija Mijuškovića.

Govoriće će predsjednica ICOM-a Međunarodnog savjeta muzeja u Crnoj Gori dr Anastazija Miranović i kustosi izložbe djela toga umjetnika, Nikola Marković i Nikolina Zuber.

Miranović je istakla da je poznato da se umjetnici najbolje međusobno razumiju. 

Prema njenim riječima, Mijo je je jedan od onih čije djelo se ne može cjelovito shvatiti ukoliko ne poznajete Mija.

“Djelo i njegov tvorac su jedno. Mijo živi svoju umjetnost. Njegovo djelo nije „kod kuće“ u atmosferi salonskog karaktera. Omeđeno bijelim galerijskim zidovima, skučeno i zarobljeno nije u svojoj optimalnoj energetskoj potenciji.Potrebna mu je svjetlost sunca, dašak vjetra, dodir prirode, jer je u njoj i od nje nastalo, kako bi ostvarivalo prvotnu i istinsku komunikaciju sa svijetom koji ga anticipira/percipira, okružuje”, zapisala je Miranović u tekstu koji se nalazi u monografiji.

Pored Miranović, u monografiji tekst potpisuje i Boris von Brauchitsch, koji ističe da je ponekad dovoljna jedna samo minimalna intervencija, kako Mijuškovic upečatljivo pokazuje, da i oni sasvim apstraktni objekti postanu tijela, kroz tih samo nekoliko akcenata.

“Tako oni često postaju i entiteti koji su nam momentalno dopadljivi, koje je prijatno imati u svojoj blizini, poput dobrih duhova. Oni u suštini gotovo nikada nijesu antropomorfni, jer se ne radi o pokušajima da se u njima probudi nešto ljudsko, vec da budu poštovani zbog njihovih posebnosti i idiosinkrazija. Ako su grupisani u bašti, galeriji ili muzeju, oni odmah počinju nekako da komuniciraju jedni sa drugima. Razmjenjuju informacije o posjetiocima i prolaznicima, a kada ih pogledamo, kao da nam uzvrate pogled. Svakako je pogrešno vjerovati da smo mi samo posmatrači jer, u stvari, oni su ti koji nas iskreno i duboko oduvjek posmatraju”, dodao je von Brauchitsch.

Kako navode u saopštenju iz Muzeja savremene umjetnosti CG, promocija monografije je dio pratećeg programa izložbe radova Mija Mijuškovića, koja je otvorena do 25. maja u Galeriji, a koja je realizovana u saradnji sa galerijom “ForA” iz Berlina.

Promocija se realizuje u sklopu obilježavanja svjetske manifestacije “Noć muzeja”.

Portal Analitika