Region

Veterinari optimistični, ali to ne znači da će se lavica sigurno oporaviti

Mladunče lava pronađeno u Subotici u teškom stanju

Lavica koja je juče pronađena u Subotici u lošem stanju je, saopštila je Andrijana Tot iz Zoološkog vrta na Paliću za TV Nova , prenosi portal N1.

Mladunče lava pronađeno u Subotici u teškom stanju Foto: N1
N1Izvor

Na Ćantavirskom putu kod Subotice juče je pronađena mala lavica. Slučajni prolaznik ju je uočio, zaustavio automobil i sklonio je sa puta, a zatim pozvao policiju. Mladunče se trenutno nalazi u prihvatilištu Zoo vrta na Paliću.

Andrijana Tot iz palićkog Zoo vrta izjavila je za TV Nova da je mala lavica u lošem stanju.

„Nažalost imala je neadekvatnu ishranu, ne prepoznaje meso kao hranu, morali smo da joj dajemo meso nasilno, ugurivali smo joj meso u usta kako bi ga prepoznala kao hranu“, objasnila je.

Prema procjenama veterinara, mladunče vjerovatno nije dobijalo nikakvu drugu hranu osim kravljeg mleka koje je, kako je naglasila Tot, neadekvatno za ishranu divljih mačaka.

Lavici su, kako je dodala, atrofični mišići na zadnjim udovima što je vjerovatno posljedica toga što je boravila u manjem prostoru, gdje nije mogla da se adekvatno kreće.

„Infestirana je spoljašnjim i unutrašnjim parazitima, upljuvana muvama“, istakla je Tot i naglasila da je lavica imala mnogo nižu telesnu temperaturu od uobičajene za divlje mačke zbog čega su morali da uvedu grijače.

Na pitanje koliko je lavica stara, Tot je rekla da je vjerovatno negdje oko četiri ili pet mjeseci, ali da je to teško procijeniti jer muskulatura mladunčeta nije dovoljno razvijena.

Mala lavica takođe ima upale digestivnog i urinarnog trakta, i dobija infuziju i određenu terapiju.

„Ne možemo sve informacije da dobijemo odmah, mora da prođe vrijeme da vidimo kako će oporavak da ide, najveći problem je infetacija unutrašnjim parazitima koja može da napadne mozak i druge organe. Analiza krvi i biohemija su pokazali koje upale ima, tako da sada radimo na liječenju tih prvobitnih problema“, objasnila je Tot.

Rekla je da su veterinari optimistični, ali da to ne znači da će se lavica sigurno oporaviti.

Tot je rekla i da u Zoološkom vrtu nemaju informaciju odakle lavica dolazi, i da se time bave nadležni organi, ali da se pretpostavlja da je životinja došla sa crnog tržišta.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.