Politika

Milić: Neće se igrati demokratije sa SNP-om

Izvor

Na pitanje koje pouke opozicija treba da izvuče iz lokalnih izbora u Hercge Novom i Tivtu, s obzirom da se očekuju ubrzo, možda već i na jesen parlamentarni, Milić je rekao da se niko sa SNP neće igrati demokratije.

-SNP ne smije preuzimati rizik učestvovanja na izborima gdje nijesu obezbijedjeni fer i demokratski uslovi. Da sam ovo progovorio prije lokalnih izbora bio bih optužen sa raznih strana da sam se prepao rezultata. Danas svima jasno poručujem igrati se demokratije sa SNP-om neće niko, rekao je Milić u intervjuu agenciji Mina.

On je kazao da SNP za takve stavove ne treba i ne traži podršku od bilo koga.

Milić je rekao da ga odgovornost koju ima prema članovima i simpatizerima SNP-a sprečava da budem direktniji.

- Preporučujem pojedincima iz medijske branše da se ostave favorizovanja pojedinaca iz opozicije čiji je jedini program etiketiranje Srđana Milića i kroz to pokušaj slabljenja SNP-a, kazao je on.

Milić je ocijenio da SNP ne može imati štete a da korist od nastavka takve politike može imati isključivo Demokratska partija socijalista (DPS), kao što se vidjelo na poslednjim lokalnim izborima.

- Znam da u fer i demokratskim uslovima, uz objektivan medijski tretman svih učesnika političkog života Crne Gore, SNP pobjeđuje DPS. Odgovorno i politički dosledno - to je SNP formula uspjeha, rekao je on.

aprmilicokMilić smatra da se DPS može pobijediti optimalnim odnosom svih koji žele promjene tokom čitavog izbornog perioda a ne samo stalnim potenciranjem pitanja načina izlaska na izbore.

On je kazao da vidi mnogo onih koji se bave analizom i predlažu rješenja a da su u isto vrijeme bili ili kreatori ili realizatori neuspješnih izbornih nastupa pojedinih partija ili cjelokupne opozicije.

- Zato im predlažem da odmore i glas i pero da bi djelom pokazali da samo jedna ubjedljiva manjina od svih upisanih u birački spisak Crne Gore glasa DPS, naveo je on.

Milić je rekao da će se zalagati za onakav vid nastupa koji će imati za rezultat pobjedu na narednim parlamentarnim izborima i, sa druge strane, poraz koalicije DPS-a i Socijaldemokratske partije.

Milić je kazao da u SNP-a od predstojećih pregovora vezi sa izmjenama Ustava, očekuju da im premijer Igor Lukšić, kao potpredsjednik DPS-a i predsjednik Vlade rastumači pokušaj parlamentarne većine da se obesmisli usvajanje amandmana na Ustav na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

- Drugo, da konačno i ta adresa, Vlada Crne Gore pokaže neophodni stepen volje kako bi se sa njima omiljene teme - optuži SNP za sve, prešlo na dijalog o definisanju optimalnog ustavnog okvira za reformu pravosuđa, kazao je Milić.

On je naveo i da u SNP očekuju da Lukšić prije sastanka jasno i nedvosmisleno kaže da li se zalaže za kozmetičke ili korjenite promjene u oblasti pravosuđa za šta se zalaže SNP.

Milić je rekao da se ne smije zaboraviti da se prethodni dogovor u vezi sa pitanjem državljanstva i pozicije srpskog jezika u obrazovnom sistemu ne sprovodi odnosno opstruira od "vjerovatno organizovano od pojedinaca iz vlasti".

- Logično je postaviti pitanje kako se može vjerovati bilo kojim predlozima premijera ukoliko ih on očigledno nema snage sprovesti u djelo, kazao je on.

Milić je kazao da stavovi SNP-a da neće podržati ustavne promjene bez rješavanja identitetskih pitanja nijesu plod slučajnosti ili neozbiljnog pristupa i da ne zavise od volje bilo kojeg pojedinca ili preporuke bilo koje institucije.

- Oko pitanja koje se nazivaju identitskim, a mi ih smatramo pitanjem neophodnosti poštovanja ljudskih prava ne postoji promjena u stavu SNP-a. Potrebno je otvoriti dijalog o našem predlogu za izmjenu i dopunu Ustava, kazao je on.

Milić je rekao da je stav SNP-a da se mora spriječiti diskriminacija većine koja govori srpskim jezikom od državnih organa Crne Gore.

Na pitanje koliko je realno da opozicija u pregovorim nastupa jedinstveno, kao u pregovarima o nastavnom predmetu, Milić je kazao da bi bilo zdravije i normalnije da je takav stepen želje za jedinstvom opozicije pokazivan, kada se usvajao predlog Ustava 2007 godine, “oni koji su danas najglasniji”.

- Njihove razloge razumijem ali nijesam spreman, kao njihovi sadasnji intimusi iz opozicionog miljea, da taj čin zaboravim. Crna Gora se, kao društvo, bavi u raznim oblastima, isključivo, posledicama na taj način usvojenog Ustava, rekao je on.

oksrdja-slajdMilić je rekao da su izbori u Herceg Novom pokazali da je sačuvana snaga SNP-a u tom gradu uprkos svemu sto je urađeno putem do sada viđenih i neviđenih pritisaka članova DPS-a.

- Arogantnim odnosom prema poštovanju netom usvojenog zakona o izboru odbornika i poslanika od najvisih drzavnih sluzbenika, nekorektnim i neprofesionalnim odnosom dijela medija i pojedinaca sa obje strane kojima bi poraz SNP-a bio alibi za nastavak podvale kako je od ove vlasti gora samo opozicija, rekao je on.

Milić je ocijenio da je SNP u Tivtu postigla odličan rezultat, da je dupliran broj mandata, a da je DPS ostao na istom i uprkos svemu dozivio gubitak od deset odsto glasova.

On je ocijenio da je SNP bio i na ovim izborima meta svima onima koji, kako je rekao, svoje ambicije hrane potrebom da naprave štetu toj stranci.

- Bez obzira gdje god da se nalaze i ko god da se prepozna u ovim mojim rijecima bez SNP-a i njegovih postojanih biraca nemoguce je zamisljati neophodnu demokratsku promjenu vlasti u Crnoj Gori, kazao je Milić.

Portal Analitika