Politika

Ističe da je proces i dalje u toku, te da neće da krši zakon

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku, apeluje da budu završeni oni iz 2022.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović apelovao je da bude okončan započeti izborni proces u Šavniku.

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku, apeluje da budu završeni oni iz 2022. Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

"Još jednom apelujem na sve nadležne institucije da odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik", naglasio je on.

Milatović naglašava kako nijesu ispunjeni zakonski uslovi da predsjednik raspiše lokalne izbore, jer on to može uraditi isključivo kada je do raspuštanja lokalnog parlamenta došlo tokom trajanja četvorogodišnjeg mandata.

"Imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik", dodao je Milatović.

I Milatović podsjeća kako je sprovođenje izbornog procesa u Šavniku, koji je počeo 23. oktobra 2022. godine, u toku, odnosno da je odluka o njihovom održavanju i dalje pravosnažna.

"Tako da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja člana 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 15 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji", smatra on.

Milatović podsjeća i kako je Državna izborna komisija prošlog mjeseca Ministarstvu javne uprave ukazala "da je izborni proces na dva biračka mjesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nisu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica, što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo“.

"Iz ovakvog stava zaključuje se da je ostvarivanje biračkog prava, na navedenim biračkim mjestima, nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom", zaključio je on.

Portal Analitika