Svijet

Masovni lančani sudari paralisali glavne puteve Češke

Izvor

Nekoliko lančanih sudara u kojima je učestvovalo više od 90 vozila, danas je blokiralo glavni tranzitni pravac sjever-jug i prilaz industrijskom centru Ostrava na istoku Češke.

Haos na češkim putevima počeo je jutros na planinskom sjeveru i sjeveroistoku zemlje gdje su se u smetovima i na uzbrdicama zaglavili teški kamioni. Policija je povremeno kamionima zabranjivala da koriste prelaze ka Poljskoj.

Ključna saobraćajnica, auto-put Prag-Brno, koji povezuje sjever i jug Češke, kao jedan od glavnih tranzitnih pravaca, zagušen je poslije nekoliko lančanih sudara 50 vozila u pravcu od Praga ka Brnu.

Iste scene sa manjim udesima, kamionima koji ne mogu po snijegu da se popnu uz uzbrdice, autobusima ili kolima koja su upala u smetove, su i u Poljskoj. Poljski putari s teškom mukom uspijevaju da prokrče glavne pravce, a neki lokalni drumovi su zatvoreni, posebno u planinskim predjelima.

I žitelji Varšave danas se s mukom probijaju na posao i sa posla kućama, pošto ih je komunalno preduzeće obavijestilo da uz svu postojeću tehniku na ulicama, mogu da računaju da će ulice biti prohodne tek četiri sata pošto snijeg prestane da pada.

Meteorolozi predviđaju da bi u nekim oblastima mećava mogle da prestane već večeras, mada, Poljaci će morati da sačekaju četvrtak.

Poljske željeznice već su obavijestile putnike da moraju da i dalje računaju sa kašnjenima vozova u prosjeku pola sata u čitavoj zemlji zbog zavijanih pruga.

Foto: disclose.tv

Portal Analitika