Politika

Skupštini glavnog grada upućen zahtjev za uklanjanje spomenika velikom vojvodi Mirku Petroviću

Mašković: Cilj im je udaljavanje od svega što je suštinski crnogorski identitet

Kao jedan od velikih zagovornika nezavisne Crne Gore i otac kralja Nikole, vojvoda Mirko Petrović današnjim ,,oslobodiocima“ predstavlja trn u oku isto kao i tadašnjim oslobodiocima – bjelašima, koji su velikom vojvodi srušili spomenik na Božić 1919. godine. Ipak, dok god ima građanske Crne Gore i njenih predstavnika u Skupštini glavnog grada, apsolutno sam uvjeren da ova i slične inicijative neće imati većinu – poručio je odbornik DPS-a u Skupštini Podgorice Stefan Ćulafić

Spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima Foto: Pobjeda
Spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima
PobjedaIzvor

Srpski nacionalni savjet Crne Gore uputio je Skupštini Podgorice zahtjev za uklanjanje spomenika velikome vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima, učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876–1878. godine sa Trga nezavisnosti.

Uz zahtjev su dostavili i potpise 5.000 građana, koji su podržali ovu inicijativu, a isti je upućen i predstavnicima odborničkih klubova u Skupštini glavnog grada. Razlog tome je, kako navode, ,,najmonstruozniji zločin u istoriji Crne Gore, odnosno, pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović.

Odbornik DPS-a u Skupštini glavnog grada Stefan Ćulafić smatra da ova inicijativa predstavlja još jedan oblik istorijskog revizionizma i revanšizma prema dinastiji Petrovića, koje novopečeni ,,oslobodioci“ žele da nametnu građanima Podgorice. Odbornik SD-a Miloš Mašković smatra da uklanjanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću koji se nalazi u srcu Podgorice nije ništa drugo do pokušaj DF-a da na vrh agende umjesto životnih stavi neke druge teme.

INICIJATIVA

- Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, obraća vam se sa zahtjevom za uklanjanje spomen-obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg nezavisnosti) – navodi se u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Pravni osnov za pokretanje ove inicijative, kako navodi, utemeljen je u Zakonu o spomen-obilježima član 10 stav sedam kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen-obilježja „licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovječanstva imalo negativnu ulogu“.

Iskazuju molbu da im predsjednica Skupštine Jelena Borovinić-Bojović u najkraćem roku odgovori na zahtjev i traže da organizuje sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsjednicima odborničkih klubova u Skupštini glavnog grada. 

Srpski nacionalni savjet traži uklanjanje spomen obilježja vojvodi Mirku Petroviću
26
Srpski nacionalni savjet traži uklanjanje spomen obilježja…
29.05.2024 13:07

REVIZIONIZAM

Odbornik DPS-a u Skupštini glavnog grada Stefan Ćulafić kaže da inicijativa Srpskog nacionalnog savjeta koja je upućena Skupštini glavnog grada, a u vezi sa uklanjanjem spomenika vojvodi Mirku Petroviću, predstavlja još jedan oblik istorijskog revizionizma i revanšizma prema dinastiji Petrovića, koje novopečeni ,,oslobodioci“ žele da nametnu građanima Podgorice. – Podsjetiću da je spomenik vojvodi Mirku Petroviću podignut nakon Berlinskog kongresa u tada novom dijelu Podgorice, oslobođene od Osmanlijskog carstva, oko kojeg je tada i podignuta Mirkova varoš. Vojvoda Mirko Petrović je jedan od najvećih crnogorskih vojskovođa poznat po odbrani Manastira Ostrog tokom devet krvavih ostroških dana, bici na Grahovcu i mnogim drugim vojnim uspjesima. Kao jedan od velikih zagovornika nezavisne Crne Gore i otac kralja Nikole, vojvoda Mirko Petrović današnjim ,,oslobodiocima“ predstavlja trn u oku isto, kao i tadašnjim oslobodiocima – bjelašima, koji su velikome vojvodi srušili spomenik na Božić 1919. godine. Ipak, dok god ima građanske Crne Gore i njenih predstavnika u Skupštini glavnog grada, apsolutno sam uvjeren da ova i slične inicijative neće imati većinu – poručio je Ćulafić. 

Prekić: Rušenje spomenika vojvodi Mirku bila jedna od prvih akcija "oslobodilaca" iz 1918, ovi savremeni žele isto
9
Prekić: Rušenje spomenika vojvodi Mirku bila jedna od prvih…
29.05.2024 16:52

Odbornik SD-a Miloš Mašković smatra da uklanjanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću, koji se nalazi u srcu Podgorice, nije ništa drugo do pokušaj DF-a da na vrh agende stavi neke druge teme.

– To rade, prije svega, zbog sveukupnog dešavanja na političkoj sceni na državnom nivou i to vidim kao jedan od načina da se, uslovno rečeno, oduže svojim biračima zbog toga što sjede u Vladi koja je podržala usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN – poručuje Mašković.

Ističe da ova inicijativa stiže u simptomatičnom trenutku.

– U trenutku kada se vlast u Podgorici nalazi na klimavim nogama, odnosno, kada se ona raspada, kada je konstatovano da parlamentarna većina u glavnom gradu više ne postoji. Moguće je da upravo ova inicijativa može biti i plod neke političke trgovine u susret inicijativi za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac. Dakle, nema nikakvog prostora za odstupanje od onoga ko su istorijske ličnosti Crne Gore, znamo da je vojvoda Mirko Petrović jedan od najistaknutijih Crnogoraca i da se iza svega ovoga zapravo ne kriju nikakvi istorijski motivi ili bilo što drugo što je sama suština tog dokumenta, već prosto udaljavanje od svega onoga što jeste suštinski crnogorski identitet, a baš u trenutku kada se u Podgorici i na državnom nivou događa ovo što se događa. Stoga, nikako ne smijemo zanemariti trenutak u kojem se sve ovo dešava. Umjesto svih onih obećanja koja su ponudili građanima prije nego što su preuzeli vlast, došli smo ponovo do tema koje će dijeliti društvo u Podgorici i Crnoj Gori i upravo je to ta politika kojom se služi DF i Srpski nacionalni savjet, koji je sluga njihovim interesima i interesima ljudi u Beogradu – zaključio je Mašković.

Podsjećamo, spomenik velikome vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima, učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876–1878. godine, svečano je otvoren na Trgu nezavisnosti 31. jula 2017. godine.

1717005292-spomenik-vojvodi-mirku-petrovicu-29052024-dobrilo-malidzan-3

Skupština dužna da se o podnijetoj inicijativi izjasni u roku od 60 dana

Za pokretanje građanske inicijative, iz člana 145 statuta Skupštine glavnog grada, potrebno je obezbijediti najmanje 1.000 potpisa građana, sa brojem lične karte i adresom stanovanja, koji imaju prebivalište na teritoriji Podgorice.

– Urednost podnijete inicijative u pogledu broja potpisnika, na zahtjev Službe skupštine, cijeni organ nadležan za vođenje evidencija o građanima, a njenu sadržinu ocjenjuje radno tijelo Skupštine nadležno za pitanja koja su predmet inicijative. Neuredna inicijativa se vraća podnosiocu na dopunu. Podnosilac inicijative je dužan da istu dopuni u roku od 30 dana. Ukoliko podnosilac građanske inicijative u predviđenom roku ne otkloni utvrđene nedostatke, Skupština će odbaciti građansku inicijativu. Skupština je dužna da se o podnijetoj inicijativi izjasni u roku od 60 dana – navodi se u statutu.

Portal Analitika