Abiznis

Primjedbe direktorice Plantaža

Maraš: U izvještaju DRI i poslovna tajna

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš je u izjašnjenju na izvještaj DRI navela da su u njemu detaljno iskazani podaci koji su dio poslovne tajne. Ona smatra da je utvrđivanju cijena koštanja u izvještaju dato najviše prostora.

Maraš: U izvještaju DRI i poslovna tajna Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

- Ovome ćemo morati posvetiti posebnu pažnju na sastanku, s obzirom da se radi o podacima koji su dio poslovne tajne kompanije i dostupni su vrlo uskom krugu zaposlenih, odnosno vlasnika - članova Odbora direktora. Revizoru su dati kompletni podaci radi utvrđivanja cijene koštanja i smatramo da određene neusaglašenosti koje su navedene u izvještaju nijesu materijalno značajne u krajnjem efektu – rekla je Maraš.

 

Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža
0
Negativno mišljenje DRI na poslovanje Plantaža
07.09.2020 11:56

 

Ona smatra da je nepotrebno u javnom izvještaju iznijeti podatke kao što su analitika kupaca po kontima, po starosti, kao i koliko je odobreno knjižnih odobrenja, jer je poslovna politika prodaje definisana ugovorima sa kupcima koji nijesu javni i dio su poslovne tajne. Maraš je kazala da je naplata potraživanja obezbijeđena garancijama, mjenicama, dok je 77 odsto spornih i sumnjivih potraživanja utuženo. Iz Plantaža su zamolili da se tabela obaveza za dividendu isključi iz javnog izvještaja, jer ima interni značaj i karakter, a i postoje objektivne okolnosti. Ona je dodala da je potrebno obavezno ukloniti kompletno poglavlje stimulacije i popusti, jer je to, kako kaže, dio poslovne tajne i ne smije biti u javnom aktu. Maraš smatra da je u izvještaju previše prostora dato obračunu zarade direktora.

- Takođe, dato je previše prostora obračunu naknada za B. R. i D. P. – rekla je Maraš.

Ona je dodala da u Plantažama nijesu saglasni da ne rade pravilno obračun poreza na jubilarne nagrade. Maraš je imala primjedbu na navode DRI da Plantaže nijesu realno iskazale vrijednost dijela imovine u poslovnim knjigama.

- Primjedbu dajemo iz razloga što smo u vijeku trajanja najvećeg dijela ove imovine, nabavljene u periodu od 1978. do 1982. godine, kad je realizovan projekat „Ćemovsko polje“ vec dva puta procjenjivali i amortizovali ovu imovinu u poslovnim knjigama preduzeća, prvi put do 1993. godine (vrijeme hiperinflacije, kada se finansijski izvještaji nijesu radili niti predavali nadležnim institucijama), ponovo procijenjena 1994. (rađena je nova procjena vrijednosti nepokretne i pokretne imovine, i tu je procjenu radio Institut ekonomskih nauka u Beogradu) i time ponovo amortizovana – kazala je Maraš.

Ona je saopštila da pravilnikom o sistematizaciji nije sistematizovano radno mjesto FMC menadžera, ali u okviru sektora kontrole kvaliteta i sektora finansija postoji sistem unutrašnjih kontrola koji utvrđuje plan, kontrolu i metodologiju za uspostavljanje finansijskog upravljanja za sprovođenje plana shodno Zakonu o sistemu unutrašneg finansijskog upravljanja i kontrola. Ona je u izjašnjenju saopštila da je preduzece u međuvremenu donijelo odluku kojom se odobrava upotreba privatnih vozila za službene potrebe. Prema njenim riječima, Plantaže redovno dostavljaju Ministarstvu finansija kompletan finansijski izvještaj sa svim obrascima i predstavnik Ministarstva, kao predstavnik Vlade, svake godine prisustvuje Skupštini akcionara i glasa za usvajanje godišnjih finansijskih izvještaja.

Maraš je dodala da je tokom prošle godine knjiženje vršeno shodno članu 19 Zakona o računovodstvu.

- Što znači da smo radili u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, što se vidi na karticama u 2019. godini, te vas molimo da ovu nepravilnost i preporuku eliminišete – poručila je Maraš.

Portal Analitika