Region

Makedonski predsjednik o protjeranim ruskim diplomatama: NATO je potvrdio da su špijuni

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u subotu da je odluka državnih vlasti o protjerivanju ruskih diplomata bila neizbježna. Kao što je od ranije poznato, jedan od protjeranih diplomata je utočište pronašao u Bosni i Hercegovini.

Makedonski predsjednik o protjeranim ruskim diplomatama: NATO je potvrdio da su špijuni Foto: Vlada Sjeverne Makeodnije
Klix.baIzvor

Pendarovski je u razgovoru za Glas Amerike na makedonskom jeziku rekao da država nije imala drugog izbora nego da ih deportuje.

"U protekle dvije godine, ne računajući posljednju trojicu, protjerali smo 18 ruskih diplomata koji su praktično imali status diplomata i bavili se špijunažom. U svim slučajevima, u svakom pojedinačnom slučaju od tih 18 i plus ova tri, naše službe su uz pomoć partnerskih službi iz NATO saveza do posljednjeg slova dokazale da su izašli van statusa koji im je dat kada su došli. u Makedoniju, pa nisu bili diplomate i zato su protjerani", kazao je Pendarovski.

Dodao je kako je očekivao reakciju Rusije, ali da drugog izbora nije bilo

"Logično je da će odgovoriti recipročnim mjerama, ali drugog izbora kao država nismo imali. Sve nadležne službe u našoj zemlji, i one za vanjske obavještajne i one za unutrašnje, imaju zajednički izvještaj o aktivnostima te trojice diplomata", dodao je Pendarovski.

Ruske diplomata Ilija Serov koji je protjeran iz Sjeverne Makedonije i Antona Sokolov, protjeran iz Hrvatske akreditovani su u ruskoj diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini

Ilija Serov je u ambasadi Rusije u Sjevernoj Makedoniji radio kao ataše za medije Ambasade Rusije u Sjevernoj Makedoniji.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije od 15. aprila precizirano je da su ruske diplomate protjerani na osnovu informacija prema kojima su obavljali aktivnosti suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. U saopštenju se ne navode imena diplomata, ali objave ruske bajkerske grupe otkrivaju identitet najmanje jednog od njih.

Ruskim diplomatima je dat rok od pet dana da napuste Sjevernu Makedoniju.

Godina dana nakon protjerivanja iz Skoplja, u maju ove godine Serov se pojavio na svečanom koncertu Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom, gdje su se nalazili predstavnici međunarodne zajednice i domaćih vlasti. On je tada već i na zvaničnoj diplomatskoj listi u BiH.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.