Region

Majke Srebrenice uputile pismo ambasadorima Bahreina i UAE: Ne nasijedajte na Vučićeve laži

“Predsjednik Vučić sada laže cijeli svijet i prikriva istinu o ovom događaju, te lobira protiv Rezolucije”, poručuju Majke Srebrenice. 

Majke Srebrenice uputile pismo ambasadorima Bahreina i UAE: Ne nasijedajte na Vučićeve laži Foto: Majke Srebrenice
Portal AnalitikaIzvor

Nakon javnog nastupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od 17. maja ove godine kada je odlučno kazao da ima potvrdu da će na zasjedanju Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija (UN) 23. maja Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein glasati protiv Rezolucije o “Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.”, tri udruženja žrtava uputila su pisma Ahmedu Abdulrahmanu Mahmoodu Ismaeelu Al-Saatiju, ambasadoru Bahrein sa sjedištem u Moskvi, te Nabili Abdelaziz Nasir Saeed Al-Shamsi, ambasadorki Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Podgorici, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Pisma, u koja je taj portal imao uvid, potpisuju čelnici Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, Udruženja “Žene Podrinja” Šuhra Sinanović i Udruženja Žrtava i svjedoka genocida” Murat Tahirović.

Oni su u pismima naveli da su sa zabrinutošću, iz medija kao i od samog predsjednika Vučića, primili vijest da će Kraljevina Bahreina i Ujedinjeni Arapski Emirati glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN). Navedeno zasad nije demantirano. Pozvali su zato Kraljevinu Bahrein i UAE da “pažljivo razmotrite svoj glas o ovom pitanju”, jer je ključno odlučiti na kojoj strani istorije žele biti, te da “izdrže i ne nasjednu na laži srbijanskog režima”.

U pismu skreću pažnju i na izjave aktuelnog predsjednika Vučića, ondašnjeg parlamentarca, iz ljeta 1995., kada je u Skupštini Srbije rekao dobro poznato “da će za svakog ubijenog Srbina biti ubijeno 100 Muslimana”.

Majke Srebrenice podsjećaju i da je Srbija, nakon rezolucije Evropskog parlamenta, u svome parlamentu usvojila Deklaraciju, osuđujući zločine u Srebrenici definisane presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ). Tamo se upravo navodi da je u Srebrenici počinjen genocid kojeg su počinili pripadnici tzv. vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Predsjednik Vučić sada laže cijeli svijet i prikriva istinu o ovom događaju, te lobira protiv Rezolucije”, navodi se, uz ostalo, u pismima.

Pozvali su zato predstavnike Kraljevine Bahrein i UAE da prepoznaju “lažne laži predsjednika Srbije i da se zalažu za pravdu i istinu”.

“Glasanje za ovu Rezoluciju je pitanje časti i moralna odgovornost”, upozorili su ambasadore UAE i Kraljevine Bahrein majke Srebenice i predstavnik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Portal Analitika