Svijet

Mađarska povukla veto na kandidaturu Rutea za novog šefa NATO-a

Mađarska je danas povukla veto na kandidaturu odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea za novog šefa NATO pošto je on dao pisane garancije da neće primorati tu državu da učestvuje u novim planovima Alijanse o pomoći Ukrajini.

Mađarska povukla veto na kandidaturu Rutea za novog šefa NATO-a Foto: UGC
AgencijeIzvor

Pored otklanjanja prepreke za kandidaturu Rutea ova odluka bi mogla da omogući Alijansi da pokaže jedinstvo i demonstrira solidarnost sa Ukrajinom kada se američki predsjednik Džo Bajden i njegove kolege sastanu u Vašingtonu od 9. do 11. jula na samitu povodom 75. godišnjice NATO.

Tokom razgovora u Budimpešti prošle nedjelje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji treba da napusti svoju funkciju u oktobru, postigao je dogovor sa Orbanom da osigura da Mađarska neće blokirati planove NATO za Ukrajinu.

Stoltenberg je prihvatio da Mađarsku ne treba obavezivati da obezbijedi osoblje ili sredstva za kolektivno djelovanje, ali Orban je htio da to čuje i od Rutea.

NATO donosi sve odluke konsenzusom, tako da svaka od 32 zemalja članica ima mogućnost veta, uključujući oko toga da li treba da učestvuju u nekom zajedničkom poduhvatu ili operaciji.

Portal Analitika