Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Kotor i Šangaj kreću u saradnju: Potpisan Memorandum između KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti

Kotor i Šangaj kreću u saradnju: Potpisan Memorandum između KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti

Potpisani memorandum predviđa blisku saradnju dva festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu umjetničkih programa i zajedničke umjetničke produkcije

Kotor i Šangaj kreću u saradnju: Potpisan Memorandum između KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti Foto: KotorArt
Portal AnalitikaIzvor

U Kotoru je potpisan Memorandum između dva festivala značajna za obje države – KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju / China Shanghai International Arts Festivala. Potpisnici su direktori dva festivala Ratimir Martinović i Li Ming.

Kako su saopštili iz KotorArta, dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, potpredsjednice Vlade Šangaja Liu Duo i ambasadora narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kuna.

Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini koji se, poput KotorArta, ove godine održava po 23. put. Festival dovodi neke od najprestižnijih imena iz domena umjetnosti koji se svake godine tokom oktobra i novembra realizuje na različitim lokacijama ovog najmnogoljudnijeg grada Kine. Šangaj, sa preko 24 miliona stanovnika, predstavlja pravi kosmopolitski megapolis, svojevrsni kulturni i ekonomski centar Kine, a u polju kulture, globalni centar umjetnika, kreativnih profesionalaca i producenata. 

Potpisani memorandum predviđa blisku saradnju dva festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu umjetničkih programa i zajedničke umjetničke produkcije. Martinović je, podsjećajući na izreku “stavi prst u more i povezan si sa cijelim svijetom” zaključio da “Kotor predstavlja prozor u svijet cijele Crne Gore. U tom smislu saradnja sa bliskim umjetničkim inicijativama bilo iz regiona, Evropske unije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država više je nego značajna, dokazujući i na taj način pripadnost Kotora i Crne Gore velikom svijetu.” Martinović je zaključio da vjeruje da, ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, već i u oblastima turizma, ekonomskog razvoja i visokog školstva, možemo i moramo učiti jedni od drugih.

KotorArt je takođe potpisnik šangajskog konsenzusa, čime je postao dio inicijative Put svile, međunarodne festivalske mreže inicirane u Kini, koja okuplja neke od najvećih festivala svijeta, od Evrope, SAD do Australije i Malezije. 

Portal Analitika