Sci/Tech

Kompaniji Ilona Maska odobreno testiranje moždanih čipova na ljudima

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu multimilijardera Elona Muska, saopštila je da je dobila odobrenje za testiranje moždanih čipova na ljudima.

Kompaniji Ilona Maska odobreno testiranje moždanih čipova na ljudima Foto: EPA-EFE
Portal AnalitikaIzvor

Odobrenje je dala Agencija za hranu i ljekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA), a riječ je o čipovima - implantatima kojima se želi omogućiti da osobe s invaliditetom ponovo budu pokretne, i to povezivanjem mozga i računara.

Neuralink još ne namjerava skoro pozivati one koji bi dobrovoljno učestvovali u testiranju. Prethodni Maskovi pokušaji početka testiranja bili su neuspješni.

FDA je ranije odbio zahtjev za testiranje iz sigurnosnih razloga. Maskova kompanija se nada da će pomoći u liječenju stanja kao što su paraliza i sljepoća. Čipovi, koji su testirani na majmunima, napravljeni su tako da tumače moždane signale i prenose ih preko Bluetootha.

Najavljeno je da će testiranja biti opsežna kako bi se prevladali tehnološki i etički izazovi, a kako bi čipovi u konačnici bili što dostupniji. Neuralink, koji je osnovan 2016, više puta je precijenio brzinu razvoja ovih čipova.

Prvobitni cilj je bio da se u ljudski mozak počnu ugrađivati 2020, a potom je rečeno da će se to desiti 2022. Kompanija je negirala navode da je tokom testiranja narušila dobrobit životinja.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
u udrimilicjo_neregistrovani
28.05.2023. 18:58

oce li se moci hakovati?

1
0
d dajMolimte_neregistrovani
02.06.2023. 06:32

@udrimilicjo_neregistrovani sigurno da hoca ,ako ti to izvedeš

0
0