Prava stvar

Koji veb-sajtovi i aplikacije mogu biti korisni vašim školarcima?

Uz tvoju pomoć, a onda i samostalno, dijete i dok koristi telefon, tablet ili računar može provoditi vrijeme stičući znanja i razvijajući vještine koje će mu biti korisne tokom školovanja, ali i kasnije u životu. Na tebi je da usmjeriš dijete da koristi internet na bezbjedan način i u korisne svrhe.

Koji veb-sajtovi i aplikacije mogu biti korisni vašim školarcima? Foto: Domen.me
Domen.meIzvor

Na pitanje djece: „Mogu li još malo na telefon?“ od roditelja ćete po završetku raspusta sve od septembra pa do tamo negdje Nove godine slušati samo: „Sjutra je radni dan. Ideš u školu. Dogovorili smo se da se telefon koristi samo vikendom“. Ako se smješkaš ili vrtiš glavom, onda je vjerovatno sve isto i u tvojoj kući.

Nema sumnje da je povratak u školske klupe gotovo uvijek izazovan. Već krajem avgusta kreću pripreme da bi se na vrijeme obezbijedile knjige, sveske i školski pribor. A onda, čini ti se da se još niste ni navikli na rano buđenje za školu, a već su počele prve provjere znanja. Dok trepneš, eto ga i tromjesječje. Pa kad je već tako, razmišljaš naglas, šta će djetetu još i telefon, da samo gleda gluposti umjesto da uči?

Može li na tom telefonu da se nađe i nešto pametno?

Ajde da počnemo od predmeta koji je uglavnom najveći strah i trepet svih školaraca (a često i roditelja). Naravno, u pitanju je matematika, a tu da je učini lakšom jeste aplikacija Photomath. Podjednako je korisna za one koji idu u osnovnu i srednju školu, a vole je i oni koji se sa matematikom druže na fakultetu. Funkcioniše vrlo jednostavno: telefonom slikaš zadatak koji te muči i gotovo odmah dobiješ rješenje, i to sa postupkom izrade.

Moguće da sada isto mislimo: „Šteta što toga u moje vrijeme nije bilo“. Čekaj samo da čuješ ovo: ni hemija ne mora biti bauk, uz aplikaciju Periodic Table. Sigurno se u pola dana i noći sjećaš izgleda periodnog sistema elemenata, a kako i ne bi kad je na tako malom prostoru predstavljeno milion nekakvih raznobojnih slova i brojki. Upravo je aplikacija britanskog The Royal Society of Chemistry tu da svaki od elemenata učini jednostavnijim za razumijevanje. Kad klikneš na bilo koji od njih, dobićeš informacije o tome kad je otkriven, kojoj grupi elemenata pripada, kako je dobio to ime, koja su njegova svojstva i za šta se koristi, kao i mnoge druge koje koliko su korisne toliko su i zanimljive.

Ako se prebacimo na „lakše teme“ kada su školski predmeti u pitanju, prije ili kasnije stižemo do stranih jezika. Kad tu „zaškripi“, u pomoć stiže Duolingo, podjednako sjajan i za djecu, i za odrasle. Ne samo što se ne zna broj jezika koji se preko ove aplikacije mogu učiti, već je aplikacija vrlo podsticajna i motiviše na korišćenje i učenje na zabavan način na svakodnevnom nivou.

Još nekoliko adresa za učenje kroz igru koje će djeca obožavati

Na veb-sajtu STEM Edukacija dostupne su brojne informacije i resursi iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Među njima je i praktični priručnik, uz pomoć kojeg će dijete napraviti svoju prvu igru. Ovaj veb-sajt je i adresa za sve one koji žele da zakorače u ovaj svijet preko besplatne škole programiranja namijenjene osnovcima i srednjoškolcima.

Ne smijemo zaboraviti ni biologiju, uz upozorenje da ovo može postati omiljeni školski predmet tvog djeteta ako mu pošalješ link do veb-sajta National Geographic Kids. Zapravo, s obzirom na pregršt sadržaja koji je ovdje dostupan, vjerujem da ga zajedno možete pretraživati i gledati videe, učiti o životinjama i svemiru, a na kraju i isprobati neki od eksperimenata koji ćete ovdje naći.

Sigurno je jedno: uz tvoju pomoć, a onda i samostalno, dijete i dok koristi telefon, tablet ili računar može provoditi vrijeme stičući znanja i razvijajući vještine koje će mu biti korisne tokom školovanja, ali i kasnije u životu. Naravno, ovo je samo dio veb-sajtova i aplikacija koji mogu biti od pomoći. U samo nekoliko klikova otkrićeš ih još bezbroj, i to za svaki školski predmet. Kada pronađeš ono za čim tragaš, na tebi je još da usmjeriš dijete i dozvoliš mu da internet koristi na bezbjedan način i u korisne svrhe.


Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn, koja godinama ulaže napore da internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. U petak, 21. oktobra na portalu www.stemedukacija.me koji je pokrenula kompanija doMEn biće dostupan za preuzimanje besplatan vodič na temu “Bezbjednost djece na internetu i društvenim mrežama”, a samo nedjelju dana kasnije, 28. oktobra i “Kako da napraviš svoje prve STEM korake”, priručnik namijenjen osnovcima i srednjoškolcima.


Portal Analitika