Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj FCJK: Odbrana istine o fakultetu pred zlim namjerama Vijesti

Osudili širenje neistina o bibliografijama profesora FCJK pred crnogorskom javnošću

Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj FCJK: Odbrana istine o fakultetu pred zlim namjerama Vijesti

Stručnjacima i upućenijim u izvore potresa u današnjem crnogorskom društvu jasno je da se autor toga teksta priključio organizovanoj akciji protiv montenegristike i s ciljem obustave rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj FCJK: Odbrana istine o fakultetu pred zlim namjerama Vijesti Foto: FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja reagovao je danas povodom teksta „Sumnjiva zvanja iz Srbije, plata iz budžeta Crne Gore“, objavljenog u ND Vijesti, 30. septembra. 

Reagovanje prenosimo integralno:

“Budući da rad montenegristike pratimo već više decenija, da razvitku te discipline monografijama, naučnim radovima i organizaciono i sami doprinosimo, te da smo za ovo vrijeme upoznali naučne kapacitete kako onih koji su afirmisali montenegristiku tako i onih koji pokušavaju u Crnoj Gori i izvan nje zaustaviti proces standardizacije, izučavanje i afirmaciju crnogorskoga jezika – obavezni smo ovim reagovanje braniti istinu kao osnovni temelj i kriterijum u nauci. 

Crna Gora danas nema vredniji i utemeljeniji centar montenegristike od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost! Činjenica je to koja se u svakom segmentu rada te ustanove može i najstrožom provjerom ustanoviti. Zbog toga oni koji u domenu crnogorske filologije nijesu sposobni pobijati njihovu argumentaciju iz nužde i na vrlo podao način preko aktivizma u nauci poput Rajke Glušice ili raznim novinskim tekstovima kakav je ovaj na koji reagujemo − žele fascinirati čitaoce prikrivanjem ili očiglednim falsifikovanjem informacija.

Imalo sposobniji filolog lako će proniknuti u namjeru propagandnog teksta koji u ND „Vijesti“ (30. 9. 2023) potpisuje Srdan Kosović. Kosović nedolično montira činjenice kako bi se postigao efekat kod čitalaca a sve s ciljem unižavanja ličnog i naučnog autoriteta profesora FCJK: Adnana Čirgića, Sofije Kalezić, Vladimira Vojinovića, Aleksandra Radomana, Andrijane Nikolić, Bobana Batrićevića, Milana Markovića i Ethema Mandića.

Stručnjacima i upućenijim u izvore potresa u današnjem crnogorskom društvu jasno je da se autor toga teksta priključio organizovanoj akciji protiv montenegristike i s ciljem obustave rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. 

PEN centar: Naručena prljava propaganda Vijesti protiv FCJK
0
PEN centar: Naručena prljava propaganda Vijesti protiv FCJK
02.10.2023 11:01
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj slavističkoj struci
4
Grinberg: Napad na FCJK razočaranje za sve nas u široj…
01.10.2023 21:05

U ovome slučaju nije riječ samo o negiranju prava da jedan narod imenuje jezik, kulturu i tradiciju kako sam misli da treba, pa u skladu s tim civilizacijskim vrijednostima i proučava i afirmiše, već se time nište osnove svega na čemu počiva građansko i slobodno društvo. Takve su društvene devijacije, nažalost, stvarnost Crne Gore i na njenim je intelektualnim i institucionalnim kapacitetima da se protiv toga bore.

Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja ističe da nikome ko je iz filološke struke naučni rezultat i publikacije objavljene u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost – Cetinje nijesu nepoznati. 

Štaviše, ovaj Komitet naučnim autoritetom i ugledom svojih članova svjedoči da na međunarodnim naučnim adresama bilo Evrope bilo Sjedinjenih Američkih Država crnogorska filologija uvažavanje ima upravo zahvaljujući radu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja. Nedavno okončani međunarodni naučni skup Cetinjski filološki dani takođe su posvjedočili kakav odnos naučnici iz 19 evropskih država i SAD imaju prema radu FCJK.

Imajući u vidu pod kakvim političkim i finansijskim pritiscima te medijskom kampanjom, koju tekst Srdana Kosovića po montiranju informacija na nečastan način samo dopunjuje, realizuje svoje poslove jedna visokoškolska ustanova u savremenom svijetu − ovaj je Komitet kao svoj prioritet postavio zaštitu FCJK. Detaljno i sa svim pojedinostima nenaučne i političke opstrukcije u kontinuitetu informišemo slavističke i druge katedre, strukovna i naučna udruženja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i Novom Zelandu, a njihovo je zaprepašćenje zbog ovakvih činjenja prema crnogorskim naučnicima ogromno.

Kao Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja osuđujemo širenje neistina o bibliografijama profesora FCJK pred crnogorskom javnošću i zlih namjera prema sudbini FCJK kakvo je demonstrirano u tekstu ND Vijesti i poručujemo da za prava i status crnogorske filologije i crnogorskih kolega radimo odlučno. 

Odbrana naučne istine, odbrana crnogorske filologije i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost misija je u kojoj ćemo, nema sumnje, i uspjeti! 

1. Akademik Endru Baruh Vahtel (Američka akademija nauka i umjetnosti), predśednik Komiteta

2. Prof. dr Robert Bonjkovski (Šleski univerzitet u Katovicama)

3. Dr sc. Előd DUDÁS (Filološki fakultet Univerziteta Loránd Eötvös u Budimpešti)

4. Dr sc. Mječislav Đekonjski (Dziekonski Translation Erfurt, Njemačka)

5. Akademik Mark L. Grinberg (Univerzitet u Kanzasu, SAD)

6. Проф. др Искра Христова-Шомова (Катедрa кирилометодиевистика Факултета Славянски филологии Софийски университет „Св. Климент Охридски“ София)

7. Prof. dr Alen Kalajdžija (Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu)

8. Prof. dr Sanjin Kodrić (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu)

9. Prof. dr Milica Lukić (Filozofski fakultet u Osijeku)

10. Prof. dr Jussi Nuorluoto (Uppsala University)

11. Prof. dr Jakov Sabljić (Filozofski fakultet u Osijeku)

12. Prof. dr Simon Sazdov (Filozofski fakultet u Skoplju)

13. Prof. dr František Šistek (češki balkanolog)

14. Prof. dr Amira Turbić-Hadžagić (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli)

15. Prof. dr Ljudmila Vasiljeva (Katedra za slovenske jezike NU „Ivan Franko“ u Lavovu)

16.Akademik Stjepan Damjanović (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zagreb)

17.Prof. dr Martin Henzelmann (Institut für Slawistik Greifswald)

18. Akademik Stjepan Damjanović (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zagreb)

19. Prof. dr Martin Henzelmann (Institut für Slawistik Greifswald)

Portal Analitika