Zdravlje

Kako hrana utiče na vaš libido?

Izvor

Libido vam je na niskoj razini? Možda vas partner ne čini sretnima i više vas ne privlači? Možda ste pod stresom i ne znate kako se izvući iz depresivnog stanja. No za nezainteresiranost za igrice pod čaršavima možda je "zaslužan" i vaš jelovnik.

Kaže se da ste ono što jedete, a jedete li često beživotnu hranu poput gotovih jela, hamburgera i pizza, ne možete očekivati pretjeranu živahnost u krevetu...

Nutricionisti Maria i Brian Clement autori su knjige "7 Keys to Lifelong Sexual Vitality" a njome su pokušali ukazati napravilnu prehranu koja je prijeko potrebna za normalno funkcionisanje organizma. Slijedi popis hrane i napitaka koje koji mogu smanjiti seksualnu želju i stoga bi ih trebalo izbjegavati ili konzumirati što rjeđe, piše Yahoo.

1. Sojini proizvodi. Sastojak soje je i estrogen koji utiče na izlučivanje hormona i time može poremetiti libido. Autori savjetuju da ne pretjerujete sa sojinim mlijekom, a kad ga pijete da ga pomiješate s kravljim mlijekom u razmjeri 1:1.

2. Pržena hrana. Šteti dugoročno. Mastan čips i krompirići mogu oštetiti krvne sudove. Na zidove će se "zalijepiti" transmasne kiseline kojima je bogata pržena hrana što će usporiti krvotok, te dotok krvi do gentalija.

3. Sladoled i sir. Puno ljudi ne zna da je intolerantno na mliječne proizvode koji mogu uzrokovati grčeve i nadutost i probavne smetnje, pa autori preporučaju da se mliječni obroci svedu na tri puta nedjeljno. Vjerovatno ćete se osjećati lakše.

4. Alkohol. Nakon konzumiranja alkohola libido drastično pada. Najbolje je nekoliko dana apstinirati od kapljice, a ako alkohol već pijete, pijte uz njega i vodu kako bi vam organizam ostao hidratiziran.

5. "Junk food". Pljeskavice iz hamburgera i senf u hot-dogu mogu biti prepune hemikalija što lako dovodi do hormonske neravnoteže u organizmu. Ako se već odlučite za takvu prehranu, možda potražite gdje hamburgere rade s organskim mesom, preporučuju ovi nutricionisti.

6. Krofne i kolači. Šećer vam može poremetiti metabolizam insulina i glukoze, što jako umara organizam. Da ne kažemo da su šećeri upakovani s masnoćama najgora kombinacija za vaše krvne sudove. Sasvim je u redu povremeno pojesti po krofnu, no ne i svakodnevno.

7. Voda iz slavine. Nikad nije sasvim čista, no autori smatraju da i ona može sadržati hemikalije koje, primjera radi, kod muškaraca mogu smanjiti nivo testosterona. Pokušajte instalirati filter na slavinu kako bi pili čistu vodu.

Portal Analitika