Zdravlje

Kako da istrajete u držanju dijete?

Izvor

Čvrsto ste odlučili da se hranite zdravo, vježbate i promijenite neke životne navike kako biste izgubili suvišne kilograme. Ipak, nešto se dogodi i sve padne u vodu, vaša volja postaje slabija i, na kraju, potpuno odustanete od dijete. Ovaj scenario je poznat svima koji su pokušavali da mršave. Stoga, da biste istrajali u ovoj odluci i prevladali sve prepreke na tom putu, neophodna vam je strategija.

Htjeli mi to da priznamo ili ne, motivacija je često važnija od samih strategija. Naučite da predviđate vaše slabe motivacione momente i pronađite strategije koje je mogu držati pod kontrolom.

Stresno doba: Rezultati istraživanja potvrdili su da se stres i dijeta ne „slažu“ najbolje. Kada nas preplave problemi, volja i odlučnost počinju da slabe.Stres ne možemo da izbjegnemo, ali uz dobar plan spavanja moguće je prevladati razne zamke koje pred nas stavlja strog režim ishrane. Odmor je naročito važan jer je poznato da mnoge dijete ne uspijevaju upravo zbog toga što sebe lišavamo spavanja i leškarenja, pa se pobrinite da vam to bude prioritet.

Članovi porodice mogu biti od pomoći: Vaši najdraži mogu da vam budu najveća podrška, ali i veliki izvor raznih iskušenja, pogotovo ako se različito hranite i ako oni pred vašim očima prave sendviče ili jedu grickalice. Nije se pokazalo produktivnim da im kažete da prestanu sa tim, ali povremeno možete da ih zamolite da uživaju u hrani koju vole kada vi niste u blizini ili da uživate u istom, odnosno vašem meniju.

Obilje voća i povrća ide vam na ruku: Ovo je ko zna koji razlog po redu zbog kojeg ljeto možete da nazovete svojim omiljenim godišnjim dobom, jer tokom ljetnjih dana držanje dijete automatski je osuđeno na uspjeh. Za razliku od hladnijih sezona, vaša žudnja za hranom sada je „pokrivena“ laganijim namirnicama ili, ukratko, obilje sezonskog voća i povrća ide vam na ruku. Tako da, umjesto da pribjegavate strogim režimima ishrane, razmišljajte o toplim danima kao o nečemu što prirodno poboljšava efekte dijete i jača vašu motivaciju, pišu novosti.rs.

(foto: rts.rs)

Portal Analitika