Kultura

Jedno od posljednjih Klimtovih remek-djela prodato za 30 miliona eura

Portret mlade žene, jedno od posljednjih djela koje je naslikao čuveni austrijski slikar Gustav Klimt i za koji se smatralo da je izgubljen, prodat je danas na aukciji u Beču anonimnom kupcu za 30 miliona eura.

Jedno od posljednjih Klimtovih remek-djela prodato za 30 miliona eura Foto: Tanjug/AP Photo/Christian Bruna
AgencijeIzvor

Licitacija je počela sa 28 miliona eura, a konačna prodajna cijena je bila dosta ispod očekivanih oko 50 miliona eura.

Klimt, koji pripada slikarskom pravcu modernizma, započeo je rad na „Portretu gospođice Liser“ 1917. godine, samo godinu dana pred smrt, i ono se smatra jednim od njegovih posljednjih remek-djela. U trenutku njegove smrti slika je još uvijek bila nezavršena, ali je i pored toga predata naručiocima.

Slika je prodata na aukciji u ime sadašnjih vlasnika, austrijskih građana čija imena nijesu saopštena, koji su zakonski nasljednici Adolfa i Henrijete Liser, za koje se vjeruje da su naručili sliku. Nije sasvim jasno koji je tačno član porodice Liser bio model, ali se danas vjeruje da je u pitanju jedna od ćerki Henrijete, koja je umrla u nacističkom getu za Jevreje u Rigi, krajem 1943. godine.

Nejasno je šta se tačno događalo sa slikom između 1930-ih i 1960-ih godina prošlog vijeka, a aukcijska kuća je saopštila da nema dokaza da je slika ikad zaplijenjena od strane nacista, ali ni definitivne potvrde da nije. Kod sadašnjih vlasnika je završila putem zakonitog nasljedstva.

S obzirom na sve nejasnoće, sadašnji vlasnici i nasljednici Liserovih sklopili su sporazum da prodaju sliku u skladu sa Vašingtonskim principima, koji su sačinjeni 1998. godine, kako bi pomogli u rješavanju pitanja u vezi sa vraćanjem zaplijenjene umjetnosti strane Trećeg rajha.

Portal Analitika