Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 651.

Iz časa u čas: Bajden: Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi, ako zauzme Ukrajinu neće stati na tome

Iz časa u čas: Bajden: Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi, ako zauzme Ukrajinu neće stati na tome Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
22:18
Bajden: Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je Kongres SAD da brzo odobri veću vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da će njegov predsjednik Rusije Vladimir Putin biti ohrabren da zauzme druge teritorije ako pobijedi na bojnom polju u Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome. On je to prilično jasno rekao", rekao je Bajden.

Opširnije čitajte OVDJE. 

20:12
Zelenski posjetio ranjenike u kijevskoj bolnici: Zahvalio im što su branili Ukrajinu

Na Dan oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio je vojnike koji su na liječenju u jednoj od kijevskih bolnica.

On je zahvalio ranjenim vojnicima što su branili Ukrajinu, i uručio im visoka državna priznanja, pišu kijevski mediji. 

18:50
SAD podigle optužnice protiv vojnika Rusije zbog otmice i mučenja jednog Amerikanca u Ukrajini

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je danas saopštilo da je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv četvorice pripadnika Vojske Rusije zbog otmice i mučenje jednog Amerikanca tokom invazije na Ukrajinu.

Po riječima američkih zvaničnika, to je prvo krivično gonjenje Rusa u vezi sa zločinima u ratu Rusije protiv Ukrajine i prvi slučaj ratnog zločina u kojem je žrtva - Amerikanac.

Opširnije čitajte OVDJE. 

15:45
Slovačke kamiondžije prijete da će potpuno blokirati prelaz na ukrajinskoj granici

Sindikat slovačkih kamiondžija UNAS saopštio je 5. decembra da će započeti potpunu blokadu graničnog prelaza Užgorod-Visne Nemecke između Slovačke i Ukrajine ako se ne ispune njeni zahtjevi u vezi sa liberalizacijom sistema dozvola od strane EU za ukrajinske kamiondžije.

Stanislav Skala, predsjednik UNAS-a, rekao je da razumije da "put ka rješenju nije lak", ali da je "neprihvatljivo da sadašnja situacija ostane".

11:17
Zaharova: I američki piloti biće legitimna meta ruske vojske

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da će i piloti američkih F-16 biti legitimna meta ruske vojske.

"U stvarnosti, rizici od direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a se samo povećavaju. Za ruske oružane snage, borci koji učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, bez obzira odakle lete, biće legitimna meta za uništenje", poručila je.

09:37
Ide tamo gdje ne rizikuje hapšenje: Putin danas u Saudijskoj Arabiji i UAE

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će posjetiti Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, domaćina ovogodišnje međunarodne konferencije o klimi COP28.

Ni Saudijska Arabija ni Emirati nije su potpisnici osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda, što znači da nemaju obavezu da privedu Putina zbog naloga za hapšenje, prema kojem se on optužuje da je lično odgovoran za otmicu ukrajinske djece tokom ruskog rata u toj zemlji.

07:54
Rusi tokom noći lansirali skoro 50 dronova na Ukrajinu, većina oborena

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron prije nego što su stigli do cilja, prenosi Rojters.

00:17
Rusija i Iran jačaju savezništvo: Sad se zajedno bore protiv - sankcija

Moskva i Teheran potpisali su deklaraciju o “zajedničkoj borbi protiv sankcija Zapada”, koje su uvedene tim državama zbog njihovih uloga u ratu u Ukrajini.

Deklaraciju su potpisali šefovi diplomatija dvije države Sergej Lavrov i Hosein Amir Abdolahijan na marginama samita Kaspijskih zemalja – Rusije, Irana, Kazahstana, Azerbejdžana i Turkmenistana.

Deklaracija sadrži odredbe o “načinima kompenzacije i odgovora na negativne efekte sankcija”. Pritom, u dokumentu stoji i kako su sankcije Rusiji i Iranu ‘ilegalne’.

Portal Analitika