Svijet

Invazija Rusije na Ukrajinu - dan 821.

Iz časa u čas: Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u podršci Ukrajini

Iz časa u čas: Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u podršci Ukrajini Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor
23:45
SAD će poslati oružje Ukrajini u vrijednosti od 275 miliona dolara

Američke vlasti saopštile su večeras da će poslati oružje vrijedno 275 miliona dolara kako bi "pomogle Ukrajini da odbije ofanzivu Rusije u blizini Harkova".

Oprema, preuzeta iz američkih vojnih zaliha, uključuje municiju za raketni sistem Himars, artiljerijske granate, rakete i protivtenkovsko oružje, saopštilo je američko ministarstvo vanjskih poslova i dodalo je to oružje Ukrajini „hitno potrebno“.

Državni sekretar Entoni Blinkenje dodao da je ranije poslata pomoć već stigla na front.

Prema njegovim riječima, nova pomoć će biti dostavljena „što je prije moguće kako bi je ukrajinska vojska koristila za odbranu svoje teritorije i zaštitu ukrajinskog naroda“.

Ruska vojska je 10. maja započela ofanzivu u oblasti Harkova, na sjeveroistoku Ukrajine.

22:45
Kuleba: Putin šalje lažne signale jer se boji uspjeha mirovnog samita u Švajcarskoj

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da poremeti mirovni samit u Švajcarskoj zakazan u junu. On se oglasio na društvenim mrežama nakon pisanja britanske agencije Rojters da je Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta.

Opširnije.

21:00
Zemlje NATO koje se graniče sa Rusijom podići će „zid dronova“

Šest zemalja članica NATO koje se nalaze u susjedstvu Rusije složilo se da podignu "zid dronova" kako bi branili svoje granice od "provokacija", saopštila je litvanska vlada.

„To je potpuno nova stvar, zid bespilotnih letilica koji se proteže od Norveške do Poljske. Cilj je da koristimo bespilotne letilice i druge tehnologije za zaštitu naših granica“, izjavila je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Ona je to rekla poslije razgovora sa kolegama iz drugih baltičkih država, Estonije i Letonije, kao i Finske, Norveške i Poljske.

Litvanska ministarka nije pomenula vremenski rok za taj projekat, koji je odobren zbog trenutnih bezbjednosnih zabrinutosti u regionu usred ruskog rata u Ukrajini.

19:00
Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u podršci Ukrajini

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u operacijama NATO-a koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas premijer Viktor Orban, nagovijestivši da se Aijansa i EU kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je mađarskom državnom radiju rekao da se Budimpešta protivi planu NATO-a za pružanje predvidljivije vojne podrške Ukrajini u narednim godinama radi suprotstavljanja ruskoj invaziji, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju.

„Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO-a. Moramo da redefinišemo našu poziciju unutar tog vojnog saveza, naši advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO-a, a da ne učestvuje u akcijama alijanse izvan svoje teritorije“, kazao je Orban.

17:00
Saglasnost G7 za davanje kamata od ruske imovine za Ukrajinu

Evropski komesar za Ekonomiju Paolo Đentiloni ukazao je na sastanku ministara finansija G7 u Italiji da postoji "pozitivna klima usaglašenosti" o upotrebi kamata od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

„Ima još mnogo detalja da se razjasne i prodube“, rekao je Đenitiloni na margini sastanka ministara finansija industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održava do sjutra u Stresi na obali jezera Mađore.

„Ali mi se čini da napredujemo u pozitivnoj klimi usaglašenosti“, rekao je on i izrazio nadu da bi postignuti sporazum mogao da bude zaključen na političkom nivou na sastanku šefova država i vlada G7 predviđenog za sredinu jun u Pulju na jugu Italije.

Taj stav dijeli i italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti, domaćin skupa.

„Radimo na postizanju rješenja, nadamo se da ćemo ovdje postaviti osnove za rješenje na samitu sredinom juna“, rekao je.

14:15
Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je da zaustavi rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije fronta, rekla su za Rojters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj grupi savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore.

Opširnije čitajte OVDJE. 

10:15
Putin želi da Bjelorusija učestvuje u nuklearnim vježbama

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira da tokom posjete Bjelorusiji razgovara o potencijalnom učešću bjeloruske vojske u ruskim nestrateškim nuklearnim vježbama, izvijestile su danas RIA Novosti.

Putin je doputovao u Bjelorusiju 23. maja u dvodnevnu posjetu, gdje se sastao sa bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom. T

o dolazi kao poslednje u Putinovim nedavnim spoljnim angažmanima, koji su uključivali posjetu Kini prošle nedjelje.

08:15
Ukrajini 4,5 milijardi dolara od MMF

Ukrajina bi trebalo da dobije tri dodatne tranše u ukupnom iznosu od 4,5 milijardi dolara iz MMF-ovog proširenog fonda (EFF) 2024. godine, prema ukrajinskom ministarstvu finansija.
Na sastanku rukovodstva ministarstva i Evropskog odjeljenja MMF-a razgovarano je o budžetskim pitanjima i pripremama za četvrtu reviziju aranžmana EFF.

06:00
Partizani: U napadu na Krim prijavljene žrtve, oštećena komunikaciona oprema

Raketni napad na rusko  komunikaciono čvorište u gradu Alušta na okupiranom Krimu izazvao je „značajnu štetu na opremi“, sa brojnim žrtvama, izvijestila je 24. maja proukrajinska partizanska grupa Ateš.
Telegramski kanal Krimski vjetar je dalje izvijestio da je velika vojna antena pogođena u zajednici Semidvirja, samo 3 kilometra istočno od Alušte.

Antenu je ranije koristila ukrajinska vojska prije ruske okupacije Krima 2014. godine.

Portal Analitika