Zdravlje

Medicinsko istraživanje: Keto dijeta može biti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti

Ovakva prehrana bi mogla i povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2.

Medicinsko istraživanje: Keto dijeta može biti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti Foto: Shutterstock
Index.hrIzvor

Prema novome istraživanju, ketogena ili keto dijeta uzrokuje nakupljanje oštećenih stanica u organima miševa, što ukazuje na to da ovaj način prehrane može ubrzati starenje organa, povećavajući rizik od pojave bolesti srca i raka.

U posljednje vrijeme sve više ljudi, sa ciljem gubitka kilograma, eksperimentiše sa keto dijetom tokom koje se u organizam unosi mali udio ugljikohidrata, ali visok udio masti. S obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala različite efekte ovakve prehrane, doktor David Gius sa medicinskog univerziteta UT Health u San Antoniju i njegove kolege odlučili su da sprovedu testiranje na miševima. 

Keto dijeta može biti povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, kaže istraživanje. Ovakva prehrana bi mogla i povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2.

Kada su stručnjaci miševima kojima su neko vrijeme davali keto obroke ponovno uveli standardnu dijetu, smanjilo se starenje stanica. 

"Iako je ketogena dijeta vjerojatno dobra, očito nije za svakoga. Što je najvažnije, trebate uzeti pauzu", rekao je Gius, a prenosi New Scientist.

Imunolog Russell Jones sa Instituta Van Andel u Michiganu ima određene zamjerke.

"Ne znam na koji se način ovi nalazi mogu prenijeti na ljude. Miševi su jeli prehranu s 90% masnoće, sumnjam da se ljudi tako hrane", kazao je imunolog.

Istraživanje naziva Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs objavljeno je u časopisu Science Advances.

Portal Analitika