Zanimljivosti

Pogledajte račun iz servisa: Isplati li se kupiti Rolls-Royce za manje od 64.000 eura?

Mnogi od nas su sigurno maštali o kupovini polovnog luksuznog automobila ili superautomobila po mnogo manjoj cijeni od one za koju se prodavao dok je bio nov.

Pogledajte račun iz servisa: Isplati li se kupiti Rolls-Royce za manje od 64.000 eura? Foto: Pixnio
Portal AnalitikaIzvor

Rolls-Royce za manje od 100.000 eura može se zaista činiti savršeno povoljnom ponudom, ali pri kupovini takvog automobila valja uzeti u obzir i činjenicu da će njegovo održavanje biti izuzetno skupo.

Na prvi pogled 64.200 eura za polovni Rolls-Royce Phantom iz 2004. godine čini se kao savršeno povoljna ponuda za auto koji je kao nov svojevremeno koštao 320.000 dolara i čije najjeftinije aktuelne verzije koštaju i više od 500.000 dolara. Manje od 70.000 dolara zaista nije mnogo novca za automobil koji je vrlo rijedak i koji ima obilje luksuzne opreme te 6,8-litreni V12 motor s 459 KS, ali sve postaje mnogo skuplje kada ovaj automobil mora na redovni servis ili kada se nešto na njemu pokvari.

Koliko održavanje ovog auta može koštati pokazuje jedan oglas iz SAD-a u kojem su priloženi i računi za sve servisne radove koji su napravljeni na autu 2023. godine. Iako bi ti računi trebali svjedočiti o tome koliko se brige vodilo o njemu zapravo sigurno odbijaju potencijalne kupce jer ispada da je u samo godinu dana na popravku i održavanje ovog auta potrošeno čak 78.913,57 dolara, odnosno više od iznosa koji vlasnik trenutno traži za svoj auto.

Ovo je još jedan primjer za to da su superautomobili i superluksuzni automobili samo za prave bogataše, čak i kada se čine dovoljno "jeftinima" da bi ih sebi mogli priuštiti i oni s mnogo manje novca. "Povoljna kupovina" začas se može pretvoriti u finansijsku noćnu moru, prenosi "Jutarnji".

Portal Analitika