Literatura

Knjiga je objavljena u izdanju Portala Analitika

„Iskre slobode“ Aleka Barovića od poneđeljka na svim prodajnim mjestima S Pressa

Barovićevo djelo obuhvata izbor kolumni objavljenih na našem portalu od 2021. do kraja 2023, koje oslikavaju političku situaciju u Crnoj Gori u tom periodu

„Iskre slobode“ Aleka Barovića od poneđeljka na svim prodajnim mjestima S Pressa Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga „Iskre slobode“ politikologa Aleka Barovića koja je objavljena u izdanju Portal Pressa (Portal Analitika) od poneđeljka 15. januara može se kupiti na svim kioscima i u prodavnicama koje snabdijeva S Press.

Podsjetimo, Barovićevo djelo obuhvata izbor njegovih kolumni objavljenih na našem portalu od 2021. do kraja 2023, odnosno sedamdesetak najzapaženijih koje najbolje oslikavaju političku situaciju u Crnoj Gori u tom periodu. 

Recenzenti izdanja su dekan FCJK, doc. dr Aleksandar Radoman i izvršna direktorica Portal Pressa Tinka Đuranović. 

Prema riječima Đuranović, kolumne objedinjene u ovoj knjizi svjedoče o autorovim hrabrim stavovima u tmurnim vremenima za crnogorsku državu. 

Isječak iz smutnog vremena: Pred čitaocima „Iskre slobode“ Aleka Barovića
8
Isječak iz smutnog vremena: Pred čitaocima „Iskre slobode“…
26.12.2023 08:30
Radoman: Tekstovi i aktivizam Aleka Barovića zaloga da kolonijalni naum ovđe nikad neće proći
5
Radoman: Tekstovi i aktivizam Aleka Barovića zaloga…
29.12.2023 20:58

“Njegov specifičan način izražavanja, najbliži živom govoru, sa rečenicama koje bi slično izgovorio i u razgovoru, sa dovoljno arhaističkih konstrukcija upotrijebljenih prijemčivo, daju posebnu slikovitost tezama koje plasira”, zabilježila je Đuranović.

Kako ističe Radoman, s karakterističnom lucidnošću Barović portretiše protagoniste crnogorskoga političkoga života, ali i vjerske lidere i onu felu specifične intelektualne jalovosti i ćutologije koja se stani pod krovom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. 

„O tome, i mnogo čemu drugom, zapravo svjedoče kolumne Aleka Barovića, koji se ne zadovoljava komfornom pozicijom društvenoga komentatora, već se upušta u direktnu borbu, svjestan činjenice da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se uništi crnogorski identitet a država Crne Gora izbriše s mape suverenih država. I podjednako tako svjestan da su njegovi tekstovi i njegov aktivizam zapravo zaloga da kolonijalni naum ovđe nikad neće proći, jer ako ova generacija i ne bude naredna odbraniti Crnu Goru, to će zasigurno učiniti neka sljedeća, nadahnuta upravo borbom koju reprezentuje ova Barovićeva knjiga“, poručuje Radoman.

Knjigu koju je u izdanju Portala Analitika iznio pred čitalačku publiku, Barović vidi kao mali doprinos buđenju crnogorske svijesti i crnogorskom nacionalnom programu. Njegove "Iskre slobode" krajem decembra predstavljene su u Danilovgradu.

Portal Analitika